Home - obiective turistice Articole Cei mai frumoşi 10 munţi din lume
 
27.08.2013

Cei mai frumoşi 10 munţi din lume

Planeta noastră este presărată cu munţi spectaculoşi – unii cunoscuţi în lumea întreagă, alţii obscuri, însă cu toţii frumoşi în felul lor. Specialiştii publicaţiei turistice „Wild Junket Magazine” au întocmit un Top 10 al celor mai frumoşi munţi de pe Terra. „Fie că sunteţi fotograf, geolog, montaniard sau pur şi simplu un călător curios, cu siguranţă veţi regăsi pe această listă un munte care vă va da pe spate”, afirmă Kayla Frost, redactorul „Wild Junket”. Aşadar, să pornim într-o călătorie din Antarctica până în Alaska, pentru a descoperi 10 dintre cei mai frumoşi munţi de pe Pământ.

1. Cerro Torre, Argentina şi Chile

Foto: Shutterstock

În Patagonia, la graniţa dintre Argentina şi Chile, se află un munte extrem de abrupt, adesea lovit de furtuni feroce: Cerro Torre.

Scriitorul şi alpinistul Jon Krakauer descrie în cartea „Into Thin Air” experienţa pe care a avut-o când a cucerit acest vârf extrem de dificil: „M-am căţărat pe un pisc înfricoşător de granit înalt de o milă ce poartă numele Cerro Torre. Lovit de vânturi de 100 de noduri şi acoperit de brumă, acest munte era considerat cândva drept cel mai dificil munte de pe Terra”.

Pe vârful piscului se găseşte o calotă de chiciură formată din cauza vântului puternic, motiv pentru care escaladarea muntelui este foarte dificilă. Piscul a fost cucerit pentru prima dată în 1974 de echipa „Ragni di Lecco”, formată din Daniele Chiappa, Mario Conti, Casimiro Ferrari şi Pino Negri.

2. Huayna Picchu, Peru

Foto: Shutterstock

Incaşii ştiau ce fac atunci când au ales acest sit pentru celebrul lor oraş Machu Picchu. Înconjurat de numeroşi munţi cu vegetaţie luxuriantă, Machu Picchu este o sclipire de civilizaţie umană în mijlocul grandorii naturii. Cel mai spectaculos munte din regiune este Huayna Picchu, care veghează deasupra străvechii cetăţi. Vizitatorii deschişi unei provocări pot urca pe acest pisc pentru o privelişte deosebită asupra ruinelor incaşe.

3. The Spectre, Antarctica

Foto: Edmund Stump

Puţini oameni au şansa de a vedea splendoarea Munţilor Transantarctici, care se întind pe 2.400 de kilometri de-a lungul Antarcticii. Poate cel mai spectaculos pisc din acest lanţ muntos este The Spectre, piscul central din lanţul ce poartă numele de „Organ Pipe Peaks”. Geologul Edmund Stump, care a călătorit de 13 ori în Antarctica de-a lungul a 40 de ani, descrie lanţul „Organ Pipe Peaks” în cartea The Roof at the Bottom of the World: Discovering the Transantarctic Mountains: „Nu credeam că un grup de piscuri putea să fie atât de dramatic, de frumos şi de perfect”.

4. Mauna Loa, Hawaii, SUA

Foto: Eric Miraglia

Mauna Loa, adică „Muntele Lung”, este cel mai mare vulcan de pe Terra, ocupând o suprafaţă de 5.271 de kilometri pătraţi. Vulcanul acoperă jumătate din Big Island, cea mai mare insulă hawaiiană, şi erupe de cel puţin 700.000 de ani. Măsurat de la fundul oceanului, de unde se ridică treptat, vulcanul Mauna Loa se clasează pe locul 10 în clasamentul munţilor din Sistemul Solar, cu 9.168 metri înălţime (dintre care doar 4.170 metri sunt deasupra nivelului mării).

5. Matterhorn, Elveţia

Foto: Shutterstock

Matterhorn este un pisc superb din Alpii Elveţieni ce are forma unei piramide abrupte şi înclinate, al cărei perete estic este aproape vertical, şi care se ridică la o altitudine de aproape 1000 de metri deasupra gheţarilor. 

Andrew Evans, jurnalistul revistei „National Geographic” supranumit „nomadul digital” în urma numeroaselor sale călătorii, descrie experienţa unică pe care a avut-o atunci când a zărit pentru prima dată acest pisc: „Timp de trei zile nu am văzut nimic, când, din senin, era acolo — cel mai real munte pe care l-am văzut vreodată, glorios şi ce merită toate suvenirurile din lume”.

6. Denali, Alaska, SUA

Foto: Shutterstock

Denali („Înaltul” în limba Koyukon, vorbită de amerindienii athapask din Alaska), cunoscut şi sub numele de Muntele McKinley, măsoară 6.194 metri în înălţime, fiind cel mai înalt vârf muntos din America de Nord. Chiar dacă nu este cel mai înalt munte de pe Terra, record deţinut de Muntele Everest, Denali se poate lăuda cu un alt superlativ – este muntele cu cea mai mare distanţă între bază şi vârf, 5.500 de metri, dintre toţi munţii aflaţi mai sus de nivelul mării. 

Munţii din apropierea lui Denali, la rândul lor impresionanţi, par mici prin comparaţie. În sălbăticia din jurul acestui munte american se găsesc gheţari, tundră, păduri şi 39 de mamifere, printre care şi urşi grizzly.

7. Alpamayo, Peru

Foto: Shutterstock

Această piramidă de gheaţă, considerată multă vreme unul dintre cei mai atrăgători munţi din lume, se găseşte în lanţul muntos Cordillera Blanca din Peru. Datorită frumuseţii şi formei sale unice, Alpamayo este foarte popular în rândul alpiniştilor.

În iulie 1966, revista germană „Alpinismus” a efectuat un sondaj internaţional în rândul fotografilor şi alpiniştilor, iar concluzia a fost fermă: Alpamayo a fost desemnat „cel mai frumos munte din lume”.

8. Tre Cime di Lavaredo, Italia

Foto: Shutterstock

În Munţii Dolomiţi din nord-estul Italiei pot fi observate trei roci masive ce par să ţâşnească din pământ. Aceşti munţi incredibili, aliniaţi ca nişte popice, sunt admiraţi de biciclişti, călători şi iubitorii naturii ce călătoresc prin această regiune a Italiei.

9. Ama Dablam, Nepal – Munţii Himalaya

Foto: Shutterstock

În Himalaya se găsesc numeroase culmi uriaşe, printre care şi 9 dintre cele mai înalte 10 piscuri din lume. Ama Dablam, un munte al cărui nume se traduce „colierul mamei”, nu se regăseşte nici măcar în topul celor mai înalte 100 de vârfuri din acest lanţ muntos, însă compensează prin frumuseţea sa extraordinară. Majoritatea munţilor se înalţă treptat, însă Ama Dablam se înalţă brusc spre cer, solicitând atenţia privitorului.

10. Kirkjufell, Islanda

Foto: Shutterstock

De-a lungul întregului an, Kirkjufell este o minune. Atunci când vremea este caldă, muntele este înverzit, iar cascada Kirkjufellsfoss din apropiere se dezlănţuie. În anotimpul rece, muntele străluceşte acoperit de zăpadă, aurorele colorează cerul, iar cascada Kirkjufellsfoss este îngheţată. Nu este de mirare că acest muntele elegant şi simetric este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Islanda.

Foto: Shutterstock

Bonus: Olympus Mons, Marte

Foto: NASA

Cu o înălţime de 22 de kilometri, de trei ori mai mare decât cea a Everestului, Mons Olympus este cel mai înalt munte din Sistemul Solar. La fel ca Mauna Loa, Olympus Mons este un vulcan-scut, însă unul mult, mult mai mare. Specialiştii NASA estimează că aproximativ 100 de Mauna Loa ar încăpea în interiorul Olympus Mons. Văzut din apropiere, vulcanul ar oferi o privelişte uluitoare, acoperind orizontul cu o culoare roşcat-portocalie. Ziua în care un om ar putea avea şansa de a zări această panoramă spectaculoasă de la faţa locului ar putea fi mai aproape decât ne imaginăm!

Sursa: Wild Junket Magazine / Foto cover: Vârful Alpamayo, Shutterstock

 
 
Comenteaza
 • 13 mai 2014 / 04:31 friv10go

  This REALLY great mountains, it's a pretty wild and natural, I love it

 • 04 ianuarie 2014 / 21:37 cevahaios

  www.cevahaios.com sa mai si zambim !

 • 04 ianuarie 2014 / 21:37 cevahaios

  www.cevahaios.com sa mai si zambim !

 • 31 decembrie 2013 / 14:20 Tehofor

  • Iti oferim 6$ la inregistrare! • Poti face Bani oriunde te-ai afla! • Primesti Bani sa vizualizezi reclame! • Beneficiezi de Mega Avantaje oferite de Brand-uri cunoscute, doar prin intermediul platformei MailDirect! • Primesti cumulat Bani si Beneficii Unice! • Esti propriul tau sef! • Acces la contul tau oricand, in timp real! • Castigi bani pasiv, de pe urma echipei tale! • Nu este necesar sa instalezi ceva pe calculatorul tau! ESTE SIMPLU: intrati pe link-ul de mai jos si inscrieti-va,e gratis,iar apoi spor la profit! http://www.maildirect.ro/inregistrare/24ea5bdeebddfd19d1f97ecee31f9956

 • 24 decembrie 2013 / 07:19 ciupi

  as fi inteles sa fi dat un filmulet acolo, nu poze ca pentru copii!