Home - obiective turistice Articole Primul traseu turistic pentru nevăzători, organizat la Cluj
 
28.11.2014

Primul traseu turistic pentru nevăzători, organizat la Cluj

Primul traseu turistic pentru nevăzători, organizat la Cluj

Un traseu turistic destinat persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere a fost amenajat în centrul istoric din Cluj-Napoca, fiind prezentat, joi, în premieră naţională, de o asociaţie care va pune la dispoziţie ghiduri în limbile română şi engleză, care pot fi traduse în limbajul Braille.

Gabriel Nagy, coordonatorul proiectului Terra Mirabilis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că au fost calificaţi opt voluntari capabili să însoţească în siguranţă persoanele sau grupurile de nevăzători pe acest traseu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Asociaţia Babilon Travel a realizat, în premieră naţională, proiectul Terra Mirabilis, prin care s-a creat un traseu turistic pentru persoane nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere, în centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca. Beneficiarii proiectului sunt nevăzători sau cu dizabilităţi de vedere, din ţară şi străinătate, care doresc să viziteze oraşul.

În vederea realizării traseului turistic, adaptat nevoilor nevăzătorilor, a fost realizat suportul material aferent şi s-au calificat opt voluntari capabili să însoţească în siguranţă persoanele sau grupurile de nevăzători pe acest traseu. Suportul material, în limbile română şi engleză, este creat în formate potrivite persoanelor cu dizabilităţi de vedere, adică ghiduri audio, dar şi în format PDF, care pot fi traduse în limbajul Braille", a spus Nagy.

Potrivit acestuia, ghidurile turistice, hărţile şi materialele informative concepute permit unei persoane sau unui grup de persoane cu dizabilităţi de vedere să parcurgă în siguranţă un traseu de vizitare a Clujului, "care cuprinde cele mai reprezentative obiective turistice, monumente şi lăcaşuri de cult şi care scoate în evidenţă dimensiunea multiculturală şi multietnică a oraşului".

"Proiectul este gândit şi pentru a stimula incluziunea celor cu deficienţe de vedere în comunitate. Noi am încercat să stimulăm interacţiunea între cei cu deficienţe de vedere şi cei fără, deoarece oamenii cu probleme de vedere au o zonă de confort din care ies extrem de greu şi, de accea, uneori au nevoie de a fi impulsionaţi. Dorim să facem şi un fel de reţea, între centrele de nevăzători, ca să ajutăm şi alte asociaţii să facă ceea ce am făcut noi la Cluj-Napoca", a mai spus Nagy.

În traseul turistic, care a fost testat cu un grup de tineri nevăzători, sunt cuprinse obiective precum Piaţa Avram Iancu, Bastionul Croitorilor, Biserica Reformată, Piaţa Unirii, Palatul Banffy, Muzeul Farmaciei, Muzeul Etnografic, Piaţa Muzeului, Casino-ul din Parcul Central, principalele statui, muzee şi parcurile oraşului.

De asemenea, traseul permite şi experienţe senzoriale pentru turiştii nevăzători care, la Bastionul Croitorilor, pot pipăi blocurile de piatră şlefuite în urmă cu sute de ani, iar la Muzeul Etnografic al Transilvaniei pot atinge diverse obiecte expuse.

"Am discutat şi la Muzeul Farmaciei să găsim câteva idei pentru asemenea experienţe senzoriale, iar când am testat traseul, la Muzeul Mitropoliei Clujului li s-a permis turiştilor să pipăie diferite obiecte aflate acolo, dar şi mormintele foştilor arhiepiscopi care au inscripţii în relief", a mai spus Gabriel Nagy.

Proiectul Terra Mirabilis este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, prin Centrul de Informare Turistică al municipiului.

Partenerii proiectului sunt Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Cluj, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.

Sursa: Mediafax

 
 
Comenteaza
  • 07 aprilie 2015 / 12:32 Lucia

    Puteţi avea absolut tot ce vă doriţi, dacă vă doriţi cu adevărat şi dacă sunteţi gata să perseveraţi suficient de mult, pentru a face ceea ce alţii au făcut înaintea voastră ca să obţină lucruri similare. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email tudi_17@yahoo.com