Home - obiective turistice Articole La CLUJ a existat o mare cu un litoral superb. Dovezile incredibile pe care calcă mulţi români zilnic
 
16.03.2017

La CLUJ a existat o mare cu un litoral superb. Dovezile incredibile pe care calcă mulţi români zilnic

În Cretacicul târziu, zona judeţului Cluj de astăzi era acoperită de o mare puţin adâncă.

În anii ’80, staţia de metrou Politehnica a fost construită, iar pentru podeaua acestuia a fost folosită o marmură roz din cariera Săvădisla din judeţul Cluj. De atunci, mii de oameni merg în fiecare zi peste ea, dar puţini cunosc istoria de 70 de milioane de ani a acestei marmuri reprezentată de formele albicioase ciudate încapsulată în rocă.
 
În lumea paleontologică, aceasta este echivalentul unei mine de aur, cu o bogăţie şi o biodiversitate remarcabilă. Imortalizează viaţa marină din Cretacicul târziu unde zona judeţului Cluj de astăzi era acoperită de o mare puţin adâncă. 
 
Scoici, alge, melci, corali şi rudişti se pot vedea încapsulate în materialul calcaros care formează pavajul staţiei de metrou. 
 

Cuvinte cheie: dovezi , cluj , romani , acoperire
 
 
Comenteaza
 • 24 martie 2017 / 17:41 Radu

  Măi Andrei, dacă vrei să faci pe deșteptul pe-aici să știi că nu e greu. Tu ai încercat, dar n-ai reușit. Așa că închide computerul și deschide televizorul - acolo găsești materie primă de calitate pentru neuronii tăi încâlciți :)

 • 19 martie 2017 / 18:53 Observator

  A fost, dar au furat-o tziganii. :)

 • 19 martie 2017 / 01:28 Andrei

  Cat de tare articolul... Pentru Radu, nu o mai * pt 5 dolari si studiaza putina istorie, sau vino si viziteaza niste edificii construite pe vremea comunismului precum Casa Poporului, metroul din Bucuresti, si altele, nu ca acuma cand tara e vanduta la straini 99%.

 • 17 martie 2017 / 06:34 Radu

  Vai, ce prostii de articole... și ce titluri stupide le dați. S-a dus naibii mass media de calitate. Parcă sunteți într-un concurs al aberațiilor cu 'gândul', 'pro sport' și celelalte site-uri de mai jos.

 • 1