Home - obiective turistice Articole La CLUJ a existat o mare cu un litoral superb. Dovezile incredibile pe care calcă mulţi români zilnic
 
16.03.2017

La CLUJ a existat o mare cu un litoral superb. Dovezile incredibile pe care calcă mulţi români zilnic

În Cretacicul târziu, zona judeţului Cluj de astăzi era acoperită de o mare puţin adâncă.

În anii ’80, staţia de metrou Politehnica a fost construită, iar pentru podeaua acestuia a fost folosită o marmură roz din cariera Săvădisla din judeţul Cluj. De atunci, mii de oameni merg în fiecare zi peste ea, dar puţini cunosc istoria de 70 de milioane de ani a acestei marmuri reprezentată de formele albicioase ciudate încapsulată în rocă.
 
În lumea paleontologică, aceasta este echivalentul unei mine de aur, cu o bogăţie şi o biodiversitate remarcabilă. Imortalizează viaţa marină din Cretacicul târziu unde zona judeţului Cluj de astăzi era acoperită de o mare puţin adâncă. 
 
Scoici, alge, melci, corali şi rudişti se pot vedea încapsulate în materialul calcaros care formează pavajul staţiei de metrou. 
 

Cuvinte cheie: dovezi , cluj , romani , acoperire
 
 
Comenteaza
 • 21 aprilie 2017 / 23:25 Ana Andreina

  Mdaa...si in apele Mizilului si ale Ploiestiului zburda in voie Megalodonul si Plesiozaurul !!!

 • 07 aprilie 2017 / 12:46 Radu II

  Sigur, prin Mănăștur patrulau rechinii, iar plaja Mărăști era renumită printre pitecantropi și * erectus. Dinozaurii se hrăneau cu cașaloții din Tăietura Turcului, iar la Săvădisla mergeau oamenii de Cro Magnon cu bani mai puțini, la grotele de două stele.

 • 28 martie 2017 / 21:14 valentin bodea

  marmura s-a extras din cariera CORNI care se afla pe teritoriul satului hasdate 'Savadisla fiind doar comuna.Din pacate azi cariera este parasita.ASTEPTAM INVESTITORI!!!!

 • 24 martie 2017 / 17:41 Radu

  Măi Andrei, dacă vrei să faci pe deșteptul pe-aici să știi că nu e greu. Tu ai încercat, dar n-ai reușit. Așa că închide computerul și deschide televizorul - acolo găsești materie primă de calitate pentru neuronii tăi încâlciți :)

 • 19 martie 2017 / 18:53 Observator

  A fost, dar au furat-o tziganii. :)