Home - obiective turistice Articole 3 motive ca sa mergem la Vancouver
 
15.03.2010

3 motive ca sa mergem la Vancouver

3 motive ca sa mergem la Vancouver

Da, ma rog, si pentru ca acolo e acum Olimpiada – pe stadioanele lui se desfasoara o mare parte a Jocurilor Olimpice si Paralimpice de Iarna din 2010. Asa ca, pe langa alte motive de a-l vedea, anul acesta am avea unul in plus. Insa olimpiadele vin si trec, in vreme ce orasele raman, iar cand e vorba despre un oras ca Vancouver, acesta merita oricand osteneala de a ajunge pana la el. Iata si cateva motive intemeiate – trei, nu mai multe, dar cate orase se pot lauda cu astfel de insusiri?

1. Pentru ca e, de multi ani, pe locuri fruntase pe listele ce cuprind cele mai grozave orase in care sa traiesti.Iar anul acesta, a fost declarat chiar "cel mai" de catre o prestigioasa organizatie - Economist Intelligence Unit - care intocmeste, anual, un clasament al metropolelor care ofera cea mai ridicata calitate a vietii.

Luand in calcul parametri precum larga disponibilitate a bunurilor si serviciilor, riscurile reduse la adresa sigurantei personale si infrastructura foarte eficienta, Economist Intelligence Unit a pus Vancouver in fruntea listei.

Un oras bogat, frumos, sigur, cu servicii bune, cu privelisti admirabile, cu viata intensa - are atat de multe calitati incat pare aproape neverosimil. Fara a-l idealiza - e un oras mare, cu bunele si cu relele oricarei metropole - sa admitem totusi ca a fi socotit, intre toate orasele lumii asteia, cel mai sigur si mai apt sa ofere o existenta confortabila din toate punctele de vedere, si celor care-l locuiesc, si celor care-l viziteaza, inseamna ceva.


2. Pentru ca e un mare oras inconjurat de natura - combinatie care, sa recunoastem, nu se intalneste chiar pe toate drumurile. Chiar daca trebuie sa mergem pana in Canada ca sa vedem asa ceva, parca tot merita vazut (si facut): sa pleci dintr-o ditamai metropola, din mijlocul imbulzelii urbane si, dupa 30 de minute de mers cu masina, sa fii in mijlocul naturii, intr-o salbaticie dintre acelea frumoase, cu paduri, lacuri si animale!Ca sa nu mai spunem ca, daca te afli la munte si te apuca, brusc si necrutator, cheful de mare, intr-o ora ai rezolvat: orasul asta formidabil are, colea, langa el, si mare, si munte: e marginit de plaje spre vest, pe malul Pacificului, si de munti cu partii de schi, spre est.

De altfel, e plin de natura bogata nu numai in jurul orasului, ci si in el. Vancouver are unul dintre cele mai mari parcuri urbane din America de Nord, Parcul Stanely, cu o suprafata de peste 400 de hectare. (Pentru comparatie, asta inseamna aproape de 4 ori mai mare decat parcul Herastrau, cel mai intins din Bucuresti.)

Chiar si clima e de treaba - mult mai blanda decat cea pe care ne-o imaginam noi ca fiind tipica pentru Canada. In oras cresc si palmieri, pe ici-pe colo si, cu toate ca e imprevizibila, vremea e departe de a fi aspra; iarna, mai mult ploua decat ninge - multumita apropierii de ocean; nici vorba de acele neiertatoare ierni canadiene, care tin din septembrie pana in mai si implica tone de zapada.


3. Pentru ca e un oras cu o extraordinara diversitate.
Populatie amestecata, fuziuni culturale, un creuzet in care limbile, obiceiurile, infatisarile se completeaza, se pun reciproc in valoare prin contrast, se combina armonios sau se bat cap in cap - pe scurt, se imbina in cel mai fascinant mod. Mai mult de jumatate din populatia marii arii metropolitane, situata in Canada anglofona, are totusi, ca limba materna, altceva decat engleza.

Daca emigrantii cu origini engleze, scotiene si irlandeze au format, candva, nucleul populatiei, aceasta s-a imbogatit si diversificat rapid prin adaosul de sange german si, mai vizibil inca, prin sosirea unor valuri de imigranti de origine asiatica, incepand cu numerosi muncitori chinezi care au venit cu gramada in Canada, la sfarsitul secolului al XIX-lea, pentru a lucra la construirea cailor ferate. Locuitorii cu origini germane alcatuiesc si ei. Le-au urmat indienii, grecii, italienii…

Cat de vechi si de intens e acest fenomen al imigrarii in Vancouver (a inceput in secolul al XIX-lea si continua si in prezent) o dovedeste vechimea unor cartiere "etnice" din metropola. Una dintre cele mai atragatoare zone este Chinatown, cartierul chinezesc (al doilea ca marime din America de Nord, dupa cel din San Francisco, SUA), una dintre cele mai vechi parti ale orasului, o ciudata enclava cu aer exotic si paseist, care contrasteaza puternic cu aspectul de metropola moderna - cladiri monumentale, siluete futuriste, fatade de sticla - al restului orasului.

Iar ca expresie imediat sesizabila a acestui imbelsugat "mix" de culturi, strazile orasului sunt marginite de mii de restaurante cu specific etnic, de tot atatea magazine cu marfuri exotice si sunt invaluite intr-un aer cosmopolit care, pentru aceia ce socotesc diversitatea drept una dintre marile atractii ale vietii, e pur si simplu seducator.

CITESTE SI:

 
 
Comenteaza