Home - obiective turistice Articole Londra 2012 - 10 minuni arhitectonice SF
 
03.05.2010

Londra 2012 - 10 minuni arhitectonice SF

no title

In capitala Marii Britanii, pregatirile pentru Jocurile Olimpice din 2012 devin pe zi ce trece tot mai frenetice. In anul in care Londra va gazdui Jocurile Olimpice pentru a treia oara (dupa 1908 si 1948), aici vor fi inaugurate 10 proiecte semnate de arhitecti de renume mondial, despre care se spune ca vor schimba fata metropolei.

1. LONDON BRIDGE TOWER
http://www.shardlondonbridge.com/

Atunci cand va fi terminat, desigur in 2012, zgarie-nori-ul transparent cu 72 de etaje proiectat de celebrul Renzo Piano, va bate toate recordurile. Cu cei 306 metri ai sai, The Shard va fi edificiul cel mai inalt din Europa. A costat peste 2 mld de euro si va fi dotat cu 44 ascensoare, birouri, apartamente, restaurante, magazine si un hotel din reteaua Shangri-La. Un adevarat oras vertical, unde vor munci 10.000 de persoane.

*

2. THE AQUATICS CENTRE
www.zaha-hadid.com

Potrivit estimarilor, monumentalul complex de inot al carui proiect a fost creat de Zaha Hadid special pentru JO, va fi finalizat pana in vara anului viitor. Intre timp, lucrarile la Parcul Olimpic din Londra isi urmeaza cursul: recent au fost testate doua dintre cele trei piscine cu care a fost dotat. Gigantica structura ondulata va avea o capacitate de 17.500 persoane.

*

3. THE PINNACLE

http://www.kpf.com

Cladirea cu inaltimea de 287 metri (64 etaje) proiectata de Kohn Pedersen Fox se va inalta in "inima" City-ului, intre Bishopgate si St Mary Axe. Realizarea proiectului a fost reluata recent dupa unele intarzieri cauzate de criza economica globala. Fatada edificiului cu forma aerodinamica este compusa din doua straturi de sticla: unul intern - sigilat, impermeabil si izolat termic -, si unul extern, menit a proteja structura de vant.

*

4. BBC BROADCASTING HOUSE
www.mjparchitects.co.uk

Piesa de rezistenta o constituie "newsroom"-ul de 4.000 mp, conceput ca un platou cinematografic. Noua cladire a Bbc news, music, radio and world service, aflata in constructie in vecinatatea sediului "istoric" din anii '30, a fost proiectata de firma MJP architects. Cu 80.000 mp de studiouri, redactii si birouri, va deveni unul dintre cele mai grandioase centre de productie din lume.

*

5. EXHIBITION ROAD
http://www.dixonjones.co.uk/

De "restyling"-ul Exhibition Road s-au ocupat Jeremy Dixon si Edward Jones. Bulevardul din South Kensington unde se afla marile muzee ale metropolei - Victoria&Albert, de Stiinta si Istorie Naturala - , este "batut" in fiecare an de 19 milioane de turisti, iar interventia arhitectilor britanici prevede repavarea zonei, si conectarea garii South Kensington la Hyde Park.

*

6. TATE MODERN 2
http://www.tate.org.uk/modern/transformingtm/default.shtm

Dupa Tate Modern, fosta centrala electrica de pe Tamisa devenita simbol planetar al artei contemporane, tot arhitectii Herzog & de Meuron au proiectat si Tate Modern 2. Futurista cladire, o bijuterie eco multiforma, inclinata si partial transparenta, va rasari in zona unde pe vremuri se aflau rezervoarele de benzina ale centralei.

*

7. SEAL HOUSE

http://www.davidchipperfield.co.uk/

Acest ansamblu de cladiri de birouri si spatii comerciale care da spre Tamisa, aflat in apropiere de London Bridge, a avut un parcurs sinuos. Arhitectul britanic David Chipperfield a fost nevoit sa refaca proiectul aflat in derulare pentru a-i redimensiona ultimele patru etaje. Dar chiar si-asa, edificiul cu fatada asimetrica si unghiulara tot va fi gata inainte de JO.

*

8. W HOTEL LEICESTER SQUARE
http://www.jesticowhiles.co.uk

W Hotel din Leicester Square, cinci stele si 192 de etaje, isi va deschide portile deja din aceasta vara. Situat in "inima" metropolei britanice, edificiul cu peretii curbati proiectat de biroul de arhitectura Jestico&Whiles are o structura de ciment Portland si este imbracat in sticla transparenta. Potrivit arhitectului John Whiles "va fi o bijuterie in lantul de lumini din West End".

*

9. ONE HYDE PARK
http://www.richardrogers.co.uk

80 de noi apartamente de super-lux situate in doua pavilioane din sticla si otel vor aparea in aceasta zona, considerata drept cea mai exclusivista din Londra. Ansamblul rezidential va fi conectat prin alte patru pavilioane de inaltimi diferite de trei zone destinate magazinelor, care se vor afla la nivelul strazii, fata in fata cu Knightsbridge. Proiectul este semnat Rogers Stirk Harbour&Partners.

*

10. KING'S CROSS CENTRAL
http://www.mcaslan.co.uk/

Schimbarea de look a garii centrale King's Cross, de care se ocupa arhitectii de la "John McAslan&Partners, reprezinta unul dintre cele mai ambitioase si costisitoare proiecte aflate in curs de realizare la Londra. Cand lucrarile vor fi finalizate, in gara restaurata, fatada originala in stil victorian va "convietui" cu un atrium modern, cu acoperis semitransparent in forma ondulata.

Sursa: Espresso


Londra

de la 159 €

Rezerva bilet online >>

 
 
Comenteaza
 • 23 martie 2012 / 23:08 david

  si inca ceva...asta e * articolul de anu trecut...nu v a dus capu sa scrieti unu nou

 • 23 martie 2012 / 23:07 david

  diablo parca mi ai luat vorbele din * sunt perfect de acord cu tine

 • 28 noiembrie 2011 / 17:03 Nemo

  Abia a aparut adresa si gata s-au gasit negativistii. Putina seriozitate nu strica. Am fost si ramanem un popor cu pareri prea bune despre noi si critice pentru altii care au stiut de mai multa vreme cum sa traiasca in pace si buna intelegere. Mentalitatea noastra nu ne lasa sa vedem ca altii au avut si au un alt comportament fata de autenticele valori morale si religioase. Am fost niste frunze care s-au indreptat incotro a batut vantul.

 • 08 februarie 2011 / 23:51 diablo

  unul din cele mai urate orase din lume..oameni urati..clima urata..cu cateva cladiri nu poate schimba senzatia de puscarie pe care o ai in londra..si inca ceva..ar trebui sa-i schimbe numele in bombay..s-ar potrivii mai mult!

 • 04 februarie 2011 / 19:45 B.

  Foarte interesanta tema articolului, dar exista unele gafe; W Hotel Leicester Square va avea 192 de etaje? Suna ilogic si ridicol - daca London Tower Bridge, avand 72 de etaje va fi "cel mai inalt edificiu din Europa", W hotel, la 192 de etaje, ar fi cea mai inalta structura din lume !!! Eroarea e urmatoarea: W Hotel va avea 192 de camere, nu etaje. Camera si etaj nu inseamna acelasi lucru, daca nu ma credeti, consultati un dictionar! Va propun sa aflati si despre alte cladiri din Londra care vor fi finalizate la scurt timp dupa jocurile olimpice, proiecte mult mai insemnate si mai grandioase decat unele dintre cele mentionate in articol, vizitati skyscrapernews.com student la arhitectura in UK