Home - obiective turistice Articole 10 atractii ale orasului Amsterdam
 
28.05.2010

10 atractii ale orasului Amsterdam

10 atractii ale orasului Amsterdam

Un oras modern, frenetic si unde poti gusta libertati nemaintalnite in Europa – cam asa se vede Amsterdamul de la fereastra ingusta a conceptiei turistului aflat in cautare de senzatii tari. Turistul cu simt estetic si ceva cultura in materie de istorie, arta si arhitectura va gasi si multe alte lucruri de indragit in Amsterdam, acesta fiind, de altfel, unul dintre marile farmece ale orasului: are cate ceva pentru fiecare – de la cei mai rebeli la cei mai cuminti.

Orasele Europei

Cele mai vestite dintre ele si-au cladit faima, in buna parte, pe vechime, pe varsta lor - numarata in veacuri, sau chiar milenii -, in decursul careia au tot adunat marturii ale locuirii lor de catre oameni, dovezi materiale ale civilizatiei cu care, azi, isi spun povestea.

Drumuri si poduri, ziduri de cetate si castele intarite, lacase de cult si palate, gradini si fantani, case si piete publice s-au cladit in timp, strat dupa strat, configurand reteaua urbana a Europei si dand individualitate si faima asezarilor care o alcatuiau.

Vizitate astazi, aceste mari si vechi orase istorisesc, adesea, Europa inca de la inceputurile ei, caci, de sute de ani, cercetarile arheologice taie in felii trecutul stratificat al urbei si, sub ruinele unei biserici, se gasesc adesea ramasitele unui templu pagan, iar sub acesta, o asezare neolitica sau si mai veche inca. Iar la mica departare de aceeasi biserica, un edificiu rectiliniu de sticla si metal arata cum isi inseamna oamenii de azi trecerea prin viata orasului, lasandu-si urmele in infasisarea lui, cladindu-si astfel, si ei, stratul "lor"de istorie.

Prin aceste cetati, vechi si noi totodata, am vrut sa intreprindem o plimbare virtuala, trecand prin, peste si pe langa monumentele lor reprezentative, dar sorbindu-le si atmosfera - caci sufletul si farmecul unui orasul nu stau doar in monumentele sale, ci in vibratia lui specifica, in ambianta lui, in starea de spirit pe care o creeaza.

Sunetele, mirosurile, privelistile, atingerile, gusturile - toate se aduna spre a compune felul in care "simti" un oras. Poate rezonezi cu el, il simti potrivit cu tine, ti-e bun si iti vine bine… sau nu: poate ti se pare prea agitat ori prea pasnic - pe alocuri - pentru gustul tau. Dar, oricum, ar fi, o stare de spirit iti da, cu siguranta, si ca sa afli care anume, nu e alta cale decat sa-l percepi tu insuti.

Desi Europa nu inseamna doar orase - e mult mai mult decat atat! - ca sa incepm de undeva povestea, putem incepe prin a-i vizita marile asezari.

Calatorind azi prin spatiul continentului, calatorim, de fapt, in timp, descoperind o istorie lunga, o evolutie de multe mii de ani, la care si noi - familiile noastre - am luat parte, prin cei mai indepartati stramosi.

Saptamana trecuta ti-am prezentat atractiile Berlinului, astazi te invitam in Amsterdam. Vino in fiecare saptamana pe Descopera Travel pentru a descoperi farmecul unui nou oras.

 
 
Comenteaza
 • 22 septembrie 2013 / 01:35 foarte tare

  foarte tare.accept sa primesc smsuri,nu fac nimic si primesc bani.nu pare smecherie. http://www.vivasms.ro/h/bfc43ad936

 • 03 aprilie 2013 / 23:06 Ion Van Halen

  "Gusturi.."? .."Mirosuri"?! În Amsterdam..? Päi toate au gust de cânepä si-n rest pute-a ziduri pisjate si-a pûlä nespälatä chiar si-n centru, palatul reginei însusi fiind îngrädit, ca sä nu mai fie "udat" la rädäcinä de toti drogatii! ;-D

 • 02 aprilie 2013 / 20:11 Arbait

  Si care sint alea "10 atractii ale orasului Amsterdam"? Ce articol de rahat!

 • 30 august 2012 / 14:01 txt

  mesaj

 • 22 noiembrie 2011 / 12:00 Mr Weed

  Droguri , Droguri , Droguri , Droguri si iar Droguri :)))