Home - obiective turistice Articole 10 atractii ale orasului Budapesta
 
13.08.2010

10 atractii ale orasului Budapesta

10 atractii ale orasului Budapesta

E aproape de noi, e frumos, e istoric, dar si modern, e plin de atractii - si sportive, si romantice, si gastronomice, si muzicale… adica e un oras foarte potrivit, de pilda, pentru o mini-vacanta hotarata in ultimul moment, cand aveti trei zile libere la sfarsitul saptamanii. Ura!

Palatul Regal
Poate fi o prima "statie" intr-o calatorie culturala prin capitala ungara, un prim contact cu atractiile budapestane din sfera artei si a arhitecturii si punct de plecare spre alte cateva obiective de interes, aflate in apropiere. O buna parte a palatului (sau Castelului, mai des asa i se zice) gazduieste Galeria Nationala, cu marea sa colectie de pictura maghiara; in subteranele sale se intinde un labirint (vizitarea lui ar fi poate mai tentanta pentu copii decat pentru oameni mari), iar din acelasi complex fac parte Bastionul Pescarilor, de unde se vede orasul asternut dedesubt (Castelul aflandu-se pe o colina, Dealul Castelului) si biserica Mátyás, o impunatoare constructie inceputa in secolul al XIII-lea si care a trecut prin multe la viata ei (extinderi si alte modificari, pana si o transformare in moschee in timpul stapanirii turcesti; apoi o retransformare in biserica catolica, eveniment marcat prin ornamentarea cu fastuoase decoratii baroce), fapt vizibil in amestecul de stiluri care o caracterizeaza.
Cladirea Parlamentului
O splendida cladire in stil neogotic, cu interioare somptuoase; pot fi admirate in cursul unor vizite in grup, sub indrumarea unui ghid, asemenea vizite fiind gratuite pentru locuitorii tarilor membre ale Uniunii Europene.
Multe muzee

Foarte, foarte multe, cu tematici diverse, de la istorie pana la muzica, de la stiinte naturale pana la religie. Exista un Muzeu al Bibliei si un Muzeu al Muzicii; un impresionant Muzeu de Arta, cu o colectie magnifica de obiecte de arta datand din Antichitatea greco-romana si pana in zilele noastre, si mai multe muzee de arta moderna si contemporana; un Muzeu Evreiesc, alaturat Marii Sinagogi (cea mai mare din Europa, a doua ca marime din lume) si o Galerie de Pictura a orasului (Kiscelli Múzeum), cel putin trei muzee dedicate etnografiei (etnografie maghiara, dar si colectii de piese exotice; de pilda, Muzeul Hopp de Arta Est-Asiatica are o colectie de vreo 20.000 de obiecte provenite din China, Japonia, India, Nepal, Mongolia); un muzeu in aer liber reprezentat de vestigiile orasului Aquincum (intemeiat de romani in secolul I d. Hr., pe ruinele unei asezari celtice inca si mai vechi), dar si "Casa Viitorului", un centru cultural-stiintific care gazduieste diverse evenimente si o expozitie permanenta avand drept tematica progresul in stiinta si tehnologie si impactul sau asupra existentei oamenilor in viitor.
Balneoterapie

Budapesta e un oras in care se gasesc numeroase izvoare termale, ce fac din metropola un soi de colectie de mini-statiuni balneare. Apele binefacatoare pot fi incercate in multele bai construite deasupra acestor izvoare, in diferite puncte ale orasului.
Festivalul Sziget
Unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa, are loc in fiecare an, in luna august, pe insula Obudai (de unde si numele: sziget inseamna insula, in limba maghiara). Cuprinde tot felul de atractii culturale: evenimente artistice (in frunte cu concertele), dar si gastronomice (ca si gastronomia tot cultura este, pentru cine stie sa manance), intr-o atmosfera vesela, frematatoare, imbatatoare (inclusiv de pe urma accesului la bere multa, buna si ieftina) de festival rock.
Sporturi
Da, Budapesta este - zic cei care l-au incercat temeinic - un oras bun de facut sport, chiar daca acasa nu va indeletniciti prea des cu asta (in fond, o calatorie e un prilej bun de a va mai iesi din rutina, schimband obiceiurile). Nu sport de performanta (ca doar nu va duceti in cantonament), ci doar asa, un pic de miscare in aer liber si, daca e vara, in apa. Exista stranduri, baze pentru sporturi nautice pe Dunare, cluburi de echitatie, parcuri unde e o placere sa alergi sau sa te dai cu rolele, locuri unde poti inchiria biciclete si alte facilitati pentru o activitate fizica usoara, fara pretentii, dar sanatoasa si la indemana.
Pesteri
Pe langa colectia de izvoare termale, Budapesta are - tot atat de surprinzator pentru un oras - o colectie de pesteri, dintre care cateva sunt amenajate pentru turisti si pot fi vizitate. Unele sunt usor accesibile, cu galerii largi si pasarele de lemn ori metal; in altele, exploratorii trebuie sa strecoare cu grija pe anumite portiuni foarte inguste. Explorari speologice in mijlocul orasului… ce chestie!


Mijloace de transport aparte: funicularul si "mocanita"
Pe langa tramvaie, autobuze, troleibuze si metrou, cum au multe dintre orasele mari europene, Budapesta are si cateva "specialitati" proprii:

 • Un funicular dragut care te transporta de la Podul cu Lanturi pana sus, la Castelul Buda
 • Un tren tip "mocanita" (cu sina cu ecartament ingust), care merge peste dealul Buda, pe un traseu de 11 km, astfel ca poti admira in voie peisajul din jurul orasului
 • Un telescaun care te duce de la Zugliget la János hegy, ca sa savurezi privelistea panoramica asupra Budapestei.


Cina pe o nava
Numeroase vase ancorate pe Dunare gazduiesc restaurante micute, pitoresti, foarte placute, in care poti gasi deopotriva mancare traditionala unguresca si internationala. Gastronomia maghiara contribuie la marea bucatarie mondiala nu doar cu ciorbele si tocanele acelea zdravene si indesate, pe care le stim noi, asezonate din belsug cu paprika, dar si cu dulciuri gustoase, niste prajituri si placinte asa de bune si satioase, ca nu-ti mai trebuie, dupa un gulas temeinic si un desert dintr-asta, nimic altceva (decat poate un vals unguresc languros, cantat de un lautar aplecat sentimental pe strunele viorii, dar asta numai daca tineti neparat la atmosfera romantic-boema…)
Dunarea: poduri, croaziere, insule…
Podul cu Lanturi - cel mai vechi (1840-1849) si mai vestit dintre podurile budapestane de peste Dunare, socotit, la vremea sa, unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura industriala din Europa - a reprezentat primul pod permanent care a legat intre ele cele doua orase, Buda si Pesta, un moment important in evolutia catre actuala metropola. De atunci, numarul puntilor peste Dunare, in capitala ungara, a crescut la peste 10. O croaziera pe fluviu e prilejul ideal de a le admira. Dintre insule, cea mai atragatoare e Margareta, cu parcurile ei - un loc placut pentru relaxare, in mijlocul fluviului si totusi pe uscat.

*

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

Participa la ultima etapa a concursului Stephen King - Un univers horror

Urmareste serialul video DESCOPERA DAVINCI LEARNING!

*
 
 
Comenteaza
 • 27 iulie 2016 / 00:01 Dan Ciubotariu

  Un articol foarte interesant, cu prezentari sintetice ale unor obiective turistice din Budapesta care merita a fi vizitate.

 • 08 septembrie 2012 / 19:29 Augustin

  Si....sa nu uitam de Aqarium, care este cel mai mare acvariu din SE-ul Europei!!! Mi-a luat o zi intreaga sa-l vizitez.

 • 24 august 2010 / 00:33 alin

  soferderomania.promotor.ro/redalien soferderomania.promotor.ro/redalien soferderomania.promotor.ro/redalien soferderomania.promotor.ro/redalien

 • 16 august 2010 / 21:18 VidSan1

  PEHNTRU nomansland: MARGIT SZIGET e la aproximativ 1Km de OBUDAI SZIGET unde se tine festivalul. In rest ai nimerit-o.

 • 16 august 2010 / 16:23 AquaGreen

  Pai... fara cocalari cu lantzuri groase la gat si ghiuluri... fara manele... fara spargatori de seminte... fara claxoane si aglomeratie in trafic si, bineinteles, nelipsitele impuscaturi pe la semafoare... fara copiii de bani gata cu "bemveu" decapotat si muzica la blana?????? Pai unde mai e farmecul??? Cred ca m-ar obosi si plictisi la culme Budapesta! :)))))))))