Home - obiective turistice Articole 10 atractii ale orasului Lisabona
 
04.09.2010

10 atractii ale orasului Lisabona

10 atractii ale orasului Lisabona

O capitala pe tarmul oceanului, intr-un insorit peisaj sudic; amintiri vii din Epoca Marilor Descoperiri Geografice; arta care se intinde din palate pana in strada, din manastiri pana in metrou – cred ca e destul ca sa va stimuleze dorinta de a vizita capitala Portugaliei. Iar odata ajunsi acolo, o sa mai gasiti zeci de alte atractii si o sa va faceti singuri propria colectie de mici descoperiri geografice, artistice si gastronomice.

Fluviul si oceanul
Asezata la varsarea fluviului Tejo in Atlantic, Lisabona reaminteste mereu turistilor legatura sa cu apele. Acestea alcatuiesc fundalul multor privelisti magnifice, de admirat in timpul plimbarilor prin parcurile insirate de-a lungul malurilor sau de pe terasele celor mai pitoresc amplasate restaurante, iar zona aflata in apropierea tarmului - numita docas - e plina de energie, insufletita de o viata de noapte teribil de agitata.
Belem
E un cartier cu multe monumente (Turnul Belem, manastirea Jeronimos), cu un centru cultural modern ce adaposteste o colectie de opere ale unor mari artisti contemporani (Dali, Picasso, Magritte - printre altii) si cu un Muzeu al Calestilor, ce cuprinde cea mai mare colectie de vehicule de aceste gen din lume; in plus, numeroase parcuri si gradini, insirate de-a lungul fluviului Tejo si bune pentru o plimbare relaxanta, dupa oboseala de a admira atatea capodopere.
Alfama
E cel mai vechi cartier al orasului; de fapt, cam asta era tot orasul pe vremea cand maurii au intrat in peninsula (secolul al VIII-lea). Alfama e alcatuit, in mare parte, dintr-un labirint de stradute inguste, cum se vad in multe dintre orasele europene ce-si urmaresc originile pana in Evul Mediu. Sansa de a ne putea plimba astazi prin acest decor, evocand timpurile medievale, o datoram faptului ca Alfama a scapat in mare masura teafar dupa cutremurul din 1755. (Fiindca tot veni vorba, acesta a fost un eveniment cu a carui amintire o sa va tot intalniti in capitala lusitana: Marele Cutremur din Lisabona, unul dintre cele mai distrugatoare din istorie. Seismologii estimeaza ca ar fi avut aproape 9 grade magnitudine; a avut epicentrul undeva in Oceanul Atlantic si fost urmat de trei tsunami si de incendii care au distrus Lisabona in proportie de 85%. Alfama a rezistat pentru ca este construit pe un sol ceva mai ferm decat restul orasului).
Baixa
Considerat "centrul" metropolei (desi n-are decat vreo 200.000 metri patrati), Baixa a fost reconstruit complet dupa marele cutremur din 1755, iar conceptia urbanistica si arhitectonica reflecta spiritul iluminismului. E geometric, e monumental, e elegant, e aerisit - si e plin de cafenele si restaurante placute si de magazine imbietoare.
Bairro Alto

In Cartierul de Sus, situat pe deal, ajungi fie cu funicularul, fie - mai sportiv -, luand-o la picior pe stradutele in panta, pe siruri de trepte… ai ceva de urcat dar, odata ajuns acolo, esti rasplatit prin splendida priveliste asupra oreasului, care poate fi foarte bine admirata de la o terasa, in timp ce bei ceva, ca sa-ti revii dupa atata urcus. Daca ai obosit prea tare si ti-e lene sa mai cobori… ramai acolo; asta e cartierul cu cea mai animata viata de noapte din oras.
Metroul
Nu e doar un mijloc de transport, ci si o atractie culturala: ansamblul statiilor metroului lisabonez constituie o imensa galerie de arta contemporana, astafel incat chiar si cele mai necesare si banale drumuri cu metroul devin un prilej de a lua pulsul artistic al orasului.
Muzeul Faiantei (Museu do Azulejo)
Instalat intr-o manastire intemeiata in anul 1509, muzeul e dedicat unei arte specific portugheze - cea a fabricarii placilor de faianta pictate (numite azulejos), cu o traditie de peste cinci secole. Mestesugul a venit din Spania, unde a fost adus de catre arabi, la inceputul indelungii lor dominatii - de peste 7 secole -in Peninsula Iberica. Azulejos sunt un element caracteristic in arhitectura portugheza si impodobesc peretii a mii de cladiri, la interior si exterior, cu un decor elaborat - nu doar cu motive florale si geometrice, dar si cu complicate scene istorice sau mitologice.
Muzeul Marinei
Portughezii s-au numarat candva printre cei mai vestiti cuceritori ai marilor si au intemeiat, gratie priceperii lor de navigatori, un ditamai imperiu colonial, iar spectaculosul Muzeul al Marinei, cu patrimoniul sau de peste 17.000 de piese, evoca aceste vremuri glorioase.
Parcul Natiunilor
Edificat pentru a gazdui Expozitia Universala din 1998 (motiv pentru care portughezii ii mai zic si acum Expo) complexul de cladiri cu artitectura moderna a tot evoluat ulterior, devenind un ansamblu cu multiple functii: comerciala (mai ales dupa construirea marelui mall Vasco de Gama), expozitionala (aici se organizeaza targurile internationale, in zona existand atat pavilioane de expozitie, cat si hoteluri si sali de conferinte), rezidentiala si recreationala. Printre cele mai spectaculoase atractii se numara Oceanariul - unul dintre cele mai mari acvarii din lume.
Fado
"Muzica sufletului portughez": fado este un gen muzical tipic lusitan, cuprinzand cantece adesea nostalgice, avand ca tema dragostea sau dorul (cine zicea ca "dor" e un cuvant care n-are corespondent in alte limbi? Uite ca are: cuvantul portughez saudade numeste exact acelasi sentiment) interpretate vocal, cu acompaniament de chitara. Numeroase baruri si restaurante din capitala portugheza ofera si experienta unui spectacol de fado.

AMALIA RODRIGUES (1920 - 1999), regina fado-ului, cantand "Povo Que Lavas No Rio"

 
 
Comenteaza
 • 26 noiembrie 2018 / 11:46 Ovidiu Popescu

  Atticolul este deosebit de interesant , iar cand mergi prima data la lisabona este de mare ajutor. Cu stima

 • 04 noiembrie 2010 / 23:20 ana maria

  Lisabona nu dezamageste pe nimeni...prost ii ala care gandeste asa ceva...* este o tara extrem de frumoasa si de misterioasa...in * totul este frumos,magazine,strazi,orase,statui,etc...este o tara uimitoare...pe care o admir...

 • 13 septembrie 2010 / 16:24 schipix

  Ce frumos sunt aranjate pozele. Am vazut de asemenea poze magnifice facute in Bucuresti care ar face orice strain sa isi doreasca a locui aici. Pe scurt, pe mine m-a dezamagit Lisabona.

 • 07 septembrie 2010 / 20:05 Pintea Ramona

  Mi-a fãcut plãcere sã citesc acest articol,sunt multe locuri de vãzut si de petrecut :)Pt. cei care au ocazia sã vinã in varã, sunt o * de festivaluri. Actual , cea mai bunã fadistã este Mariza, dupã moartea Amaliei...

 • 06 septembrie 2010 / 14:35 Gigi Muresan

  Un articol extrem de< la subiect>...o singură mențiune: fluviul Tejo e mai cunoscut in Europa sub numele de Tagus. Tejo e numele pe care portughezii l-au dat fluviului la intrarea in teritoriul portughez dinspre Spania. * e o tara ăaraca,la marginea Europei dar e un spațiu geografic plin de istorie si mărturii ale unei națiuni care, alături de Spania, a dominat lumea până in secolul trecut. Un concediu de citeva zile nu va face altceva decit să deschidă apetitul pentru o serie lungă de concedii necesare pentru a cunoaste o tară minunată cu oameni minunați...