Home - obiective turistice Articole 10 tari care nu detin ARMATA. Ce la va salva, insa
 
08.12.2016

10 tari care nu detin ARMATA. Ce la va salva, insa

10 tari care nu detin o forta armata

„Razboiul este o chestiune mult prea serioasa pentru a putea fi lasat pe seama fortelor armate” – postula in urma cu peste un secol prim-ministrul francez George Benjamin Clemenceau, un adevar confirmat, din nefericire, de zecile de conflicte care au avut loc numai in secolul XX. Astazi, chiar daca inarmarile statelor pare sa se fi redus, mai ales odata cu incheierea Razboiului Rece si caderea blocului comunist, cele mai multe tari pastreaza inca armate uriase (numai China poate mobiliza peste 1,6 milioane de soldati in orice moment). Si totusi, chiar daca multi considera armata o necesitate, exista si exceptii... Mai jos va prezentam o lista a tarilor care nu detin niciun fel de forta militara desi, chiar si in cazul lor, exista un plan de rezerva care sa le ofere protectie in cazul uei conflagratii...

Insulele Solomon
Inca de cand a intrat sub protectorat britanic in anul 1893, statul oceanic nu a avut o forta militara proprie. Rolul acesteia a fost preluat de Marea Britanie, cel mai bun exemplu fiind perioada celui de al doilea Razboi Mondial, atunci cand numeroase trupe britanice au fost stationate pe Insulele Solomon. Nici dupa obtinerea independentei lucrurile nu s-au schimbat, iar in perioada tulbure a conflictelor etince dintre anii 1998 - 2006, a fost nevoie ca Noua Zeelanda si Australia sa intervina si sa restabileasca pacea in aceasta tara.Partile beligerante au fost dezarmate, iar in prezent fortele politienesti din Insulele Solomon sunt singurele capabile sa asigure ordinea interna precum si paza granitelor. Nu exista nici macar un protector oficial pentru Insulele Solomon, desi un acord intre Insulele Solomon si Australia a fost semnat recent, aceasta din urma obligandu-se, in schimbul unor plati, sa ofere sprijin armat in cazul unui eventual razboi.


Costa Rica
Chiar daca micul stat din America Centrala a avut o armata regulata pana la jumatatea secolului XX, astazi el face parte din categoria exclusivista a statelor care nu detin o forma militara. Decizia ii apartine fostului presedinte, Jose Figueres Ferrer, cel ce a abolit toate structurile militare costa-ricane in anul 1948, din cauza razboiului civil care a dus la moartea a circa 2.000 de persoane.Pentru a-si intari decizia, presedintele a daramat atunci zidurile celui mai important centru militar din tara, Cuartel Bellavista. In prezent, siguranta interna este asigurata de Fuerza Publica, politia locala, cea care este raspunzatoare si pentru paza granitelor. Gratie Tratatului Inter-American de Asistenta Reciproca la care a aderat in anul 1947, Costa Rica se poate bucura de ajutorul a nu mai putin de 21 de tari americane, printre care si SUA. Tratatul prevede ca in cazul in care una dintre tarile semnatare este amenintata, celelalte sa ii asigure acesteia, neintarziat, suport militar.


Samoa
Fara a cunoaste conflicte majore de-a lungul istoriei sale, Samoa se bazeaza astazi pe relatiile de prieteni cu vecinii sai, chiar si in cazul unui eventual, dar putin probabil, conflict armat. Asemenea celorlalte tari care nu detin o armata, Samoa are, in schimb, o forta politieneasca.Chiar si asa, indatoririle care revin unei armate profesioniste sunt departe de ceea ce poate realiza o forta politieneasca statala. Samoa a semnat un tratat de prietenie cu Noua Zeelanda in anul 1962, tratat prin care ultima ofera ajutor militar de orice natura in cazul unui conflict. Acordul, insa, este considerat de multi ambiguu, criticile vizand o stipulatie care permite oricareia dintre cele doua tari se renunte la beneficiile tratatului oricand doreste.


Palau
In ciuda faptului ca nu detine o armata profesionista, statul Palau se bucura de asistenta unei forte politienesti solide ale carei atributii includ, printre altele, chiar si protectia tarii in fata unei invazii straine.Evident, insa, ca acest stat nu se putea baza doar pe increderea oamenilor de ordine, astfel ca Palau si-a asigurat granitele incheind un tratat, in anul 1983, cu Statele Unite ale Americii. Tratatul prevede ca SUA sa asigure asistenta militara totala in orice situatie in care suveranitatea statului Palau este amenintata, devenind in acest mod protectorul de facto al micului stat.


Andorra
Poate nu o sa va vina sa credeti dar Andorra, o tara a carei armata numara 10 oameni in anul 1914, a declarat razboi Germaniei si a participat la Primul Razboi Mondial alaturi de fortele aliate. Participat este impropriu spus pentru ca insignifianta armata a Andorrei nu a avut nicio relevanta in vreuna dintre luptele asa numitului Mare Razboi. Mai mult, atunci cand Germania a fost invinsa, Andorra nici macar nu a fost invitata la negocierile de pace care au avut loc, la sfarsitul razboiului, la palatul de la Versailles.In 1931, grupul de barbati care cu greu putea fi numit armata a fost desfiintat, locul sau fiind luat de Politia Nationala Andorreza, o forta interna compusa din 240 de politai. Si totusi, Andorra are nu mai putin de 3 protectori importanti... Franta si Spania si-au manifestat intentia de a asigura suveranitate Andorrei chiar si prin forta armata in fata oricarei agresiuni venite din exterior sau chiar din interior. De altfel, in anul 1933, armata franceza s-a vazut nevoita sa intervina pentru a pune capat tensiunilor care degenerasera in acte de violenta in Andorra. Celor doua puteri militare europene li se alatura si NATO, fortele armate ale acestei organizatii fiind gata sa intervina in orice moment pentru a asigura linistea andorrezilor.


Grenada
Inca din momentul invaziei americane din anul 1983, statul Grenada din Marea Caraibelor nu a mai avut o forta armata. Interventia SUA a venit atunci pe fondul apropierii guvernului grenadez de Cuba si URRS, acesta manifestandu-si fatis optiunile socialiste. Prim ministrul Maurice Bishop a fost executat iar Grenada a devenit un stat cat se poate de democratic, fara a avea insa o forta armata.De aproape 3 decenii, Grenada se bazeaza doar pe forta politieneasca si pe un precar Sistem de Protectie Regionala. Si cum nu exista niciun protector oficial al micului stat caraibian, acesta este nevoit sa se increada in ajutorul vecinilor sai: Antigua&Barbuda, Dominica, Saint Kitts& Nevis, Saint Lucia, Saint Vicent&Grenadine sau Barbados. Este greu de crezut, insa, ca aceste tari vor putea furniza ajutor militar in cazul unei posibile invazii atata vreme cat nici ele nu detin forte armate impresionante sau un sistem defensiv profesionist. In acest caz, Grenada nu se va putea baza decat pe mai vechiul sau oponent, Statele Unite ale Americii.


Insulele Marshall
Chiar daca prin Pactul de Libera Asociere dini anul 1983, Insulele Marshall si Statul Federal Micronezia au devenit tari suverane, toate cele trei natiuni se afla sub protectorat american. Aceasta inseamna ca Statele Unite ale Americii sunt obligate sa asigure granitele celor trei state, in cazul unei agresiuni, ca si cum ar fi propriile sale granite.Si cu toate acestea, doar Insulele Marshall nu detin o forta armata. De altfel, gurvernul din aceasta tara sustine ca indatoririle apararii nu ii revin, ele fiind o responsabilitate a guvernul de la Washington. In schimb, Insulele Marshall detin o forta politieneasca de redusa, suficienta insa pentru a asigura liniste cetatenilor din interiorul tarii.


Liechtenstein
La fel ca si alte exemple din acest clasament, Liechtenstein si-a abolit propria armata, si asta inca din anul 1868, imediat dupa incheierea razboiului austro-prusac. Motivul? O armata necesita prea multe cheltuieli pe care tara nu si le poate permite. Chiar daca alte state europene au sugerat guvernului din Liechtenstein sa isi infiinteze o alta armata, autoritatile nu au putut gasi fondurile necesare unei asemenea institutii.Pentru a pastra linistea in interiorul acestui microstat, exista totusi o forta politieneasca numita Politia Nationala a Principatului Liechtenstein. Curios este faptul ca mica natiune europeana nu are niciun protector oficial. Au existat voci care au sustinut ca Elvetia s-a obligat sa trimita trupe in cazul unui conflict armat, insa cele doua tari nu au confirmat, nici nu au negat, existenta unui asemenea tratat.


Nauru
Nauru, cel mai mic stat insular din lume, cu o suprafata de numai 21 de kilometri patrati, este unic in multe feluri. Tara este atat de mica incat nu isi permite sa aiba nici macar o capitala, cu atat mai mult o armata care sa o apere.Exista totusi o mica forta politieneasca ce vegheaza la bunul mers al lucrurilor. Nauru, un minuscul stat micronezian, se bazeaza exclusiv pe exportul de fosfat, si pastreaza legaturi stranse cu Australia si celelalte state componente ale Microneziei. Intre Nauru si Australia exista chiar un pact prin care cea de a doua se obliga sa o sprijine armat pe prima ori de cate ori situatia o cere. Tratatul a fost confirmat in anul 1940, atunci cand marina australiana a atacat navele germane ce asediau Nauru.


Vatican
Rasfoind lista tarilor de mai sus, aproape ca este de la sine inteles ca Vaticanul, cel mai mic stat al lumii, nu detine "de jure" o armata proprie. In fapt, au existat numeroase grupari militare create de-a lungul timpului care sa apere Vaticanul si, mai ales, pe Papa, cea mai importanta dintre acestea fiind Garda Palatina. Aceasta a fost, insa, desfiintata in anul 1970, responsabilitatea apararii Pontifului revenind simbolicei Garzi elvetiene.Exista, de asemenea, si un corp al Jandarmeriei, dar acesta este considerat, mai degraba, o forta civila decat una militara. Si cum Vaticanul se afla in Roma, fiind inconjurat complet de Cetatea Eterna, Italia este responsabila cu apararea sa. In prezent, Italia detine o forta armata de aproape 200.000 de oameni, dintre care peste 40.000 activeaza numai in marina.

Foto: Google Earth, Wikipedia

 
 
Comenteaza
 • 20 decembrie 2019 / 02:11 Camila Rodela

  Numele meu este Camila Rodela. Acum doi ani, so?ul meu a cerut divor?ul ?i a plecat de acasa dupa douazeci ?i ?apte de ani (27) de casatorie. L-am implorat ?i nu l-a ascultat, m-am dus la prietenii lui ?i nu era unde sa fie gasit. I-am povestit prietenului meu despre situa?ie ?i ea m-a sfatuit sa vad o caseta de vraja numita OGAGA KUNTA. L-am contactat prin e-mail, el mi-a raspuns ?i mi-a spus ce sa fac ?i l-am facut ?i asta a fost sfâr?itul problemei când o saptamâna mai târziu so?ul meu s-a întors ?i mi-a cerut sa-l iert. pute?i ajunge la acest om prin: ogagakunta@gmail.com sau WhatsApp +2348069032895

 • 23 februarie 2017 / 20:31 Aurel101

  Imi place 'descopera.ro' !

 • 22 ianuarie 2017 / 17:36 nimeni

  Armata are rolul ei, si e importanta , cu conditia sa fie formata din militari cu onoare.Restul e ca la talcioc. Vinzi ce ai in casa pe nimic, si cand te trezesti la realitate pleci in lumea larga,cu asa zisa agoniseala

 • 11 septembrie 2010 / 15:36 informatorul

  desfintarea armatei o solutie foarte buna nu am mai cheltui sume importante din buget dar in caz de pericol suntem zero de citva ani buni economia atrecut la firme asa zise particulare din germania franta rusia in acest caz sunt aceste tarii sunt interesate si de stabilitatea tarii

 • 08 septembrie 2010 / 18:48 A.A

  de ce ne poticnim tot timpul in lucruri marunte? prea mult zgomot pt o chestie prea putin importanta! din punct de vedere gramatical nu este gresit - ca exprimarea lasa de dorit... in fond am inteles mesajul