Home - obiective turistice Articole Interdictii stupide! Siguranta in avion, "un placebo"?
 
13.11.2010

Interdictii stupide! Siguranta in avion, "un placebo"?

Interdictii stupide! Siguranta in avion, "un placebo"?

Un studiu al cercetatorilor americani a scos la iveala faptul ca anumite restrictii impuse pasagerilor aflati la bordul avioanelor au legatura mai mult cu mecanismele de “imbarbatare” psihologica decat cu siguranta, efectul lor fiind prin urmare doar unul de tip “placebo”.

Statisticile arata ca o persoana din doua sufera de frica de a zbura, asadar nu e de mirare ca, odata imbarcati intr-un avion, cei mai multi dintre pasageri simt nevoia sa urmeze cu sfintenie ordinele hostesselor si ale comandantului aeronavei, convinsi ca stand asezati intr-o pozitie anumita sau inchizand celularul pe timpul zborului minimalizeaza riscul unui accident.

Dar nu toate regulile impuse pasagerilor aflati la bordul unei aeronave au legatura cu normele de siguranta: exista si unele, potrivit unei anchete pe tema regulamentului de bord al zborurilor americane, realizate de publicatia Weekly Standard, in totalitate inutile.

Una dintre cele mai bizare reguli este considerata de experti interdictia de a tine scaunul inclinat la 15 grade pe parcursul primelor 20 de minute de la decolare sau in aceeasi perioada de timp inaintea aterizarii. Potrivit regulamentului, sa urci beat la bord nu constituie un delict, dar sa tii spatarul inclinat comod, da.

De asemenea, pe multe zboruri, nu este permis (fie in anumite intervale, fie pe tot parcursul zborului) sa tii deschise echipamente electronice, precum laptopul si telefonul mobil - o interdictie absolut fara rost, dat fiind echipamentul tehnic al celularelor sau computerelor portabile moderne. Iar cel care are o geanta amplasata la picioare in momentele-cheie, adica cele semnalizate prin lumina rosie, risca o amenda de 1.100 dolari (800 euro). Federal Aviation Administration (FAA), organismul american care impune aceste reguli in SUA, de exemplu, a explicat ca, in acest mod, in cazul unui accident, se faciliteaza trecerea printre scaune si ca unul sau doi centimentri de deplasare pot crea probleme.

Peter Friedman, consultant pe teme de siguranta aeriana, este, insa, de parere ca in multe cazuri este vorba doar despre dispozitii impuse pentru incurajarea si gratificarea clientilor carora le este frica sa zboare si au nevoie de asigurari suplimentare pentru a fi convinsi ca cineva are grija de siguranta lor pe timpul zborului.

In alta ordine de idei, insotitorii de bord trebuie sa demonstreze ca, in teorie, sunt capabili sa coboare din avion toti pasagerii in 90 de secunde, a explicat expertul, precizand ca regulile impuse au fost scrise tocmai in urma testelor si verificarii celui mai eficient mod de a evacua un avion. Ce-i drept, este incontestabil mai usor sa cobori dintr-un avion 300 de persoane daca niciuna nu este distrasa de gadgeturi si telefoane mobile, iar coridorul este liber.

Totusi, "gurile-rele" nu se pot abtine sa se intrebe daca in eventualitatea unei stricaciuni la motorul avionului, zece secunde de rapiditate mai fac vreo diferenta? Datele adunate de National Transportation Safety Board din Statele Unite arata ca, in ultimii 5 ani, din 95 de milioane de zboruri, doar 9 au fost cu probleme. Cu toate acestea, in pofida faptului ca exista o probabilitate mai mare de a fi traznit de un fulger decat aceea de a fi victima intr-un accident aviatic, regulamentul cu privire la siguranta la bord ramane inflexibil si, redactat pentru prima oara in 1971, a fost revizuit doar 30 de ani mai tarziu si neatins de-atunci incoace.

Dar mai exista cu adevarat, in prezent, nevoia de a-ti tine centura legata, s-au intrebat provocator expertii americani? Studiul facut de oamenii de stiinta nu a intrunit consensul expertilor de zbor si a pilotilor; reafirmand absoluta legitimitate si temeinicia regulilor de siguranta, acestia s-au intrebat la randul lor daca are sens sa produci si sa faci publice niste studii (de o "autoritate" in opinia lor "discutabila"), al caror efect nu este decat acela de a-i face pe pasageri si mai "nedisciplinati".

In opinia pilotilor, utilitatea anumitor norme este indiscutabila. Cat despre obligatia de a-ti lega sau nu centura si cand, aceasta este lasata la latitudinea comandantului, care in cazuri de turbulenta decide daca trebuie s-o impuna sau nu.

In Europa, dispozitiile sunt reglementate de EU-OPS din 2008 si sunt diferite de cele americane. Potrivit lui Andrea Boiardi, directorul executiv al IPA (Italian Pilots Association), ceea ce ancheta publicatiei Weekly Standard taxeaza drept reguli inutile sunt in realitate de bun simt. "Desi interdictia de a tine o geanta la picioare poate parea excesiva, nu e niciun dubiu ca o geanta grea si dificil de deplasat in caz de necesitate poate constitui o problema". Sectorul in care, in opinia lui Boiardi, regulile au fost impuse mai mult pentru a-i face pe pasageri sa se simta in siguranta este cel al securitatii impotriva unor eventuale atentate teroriste sau amenintari externe.

"Faptul ca un pasager nu poate lua cu el in avion o sticla de apa sau o penseta mi se pare o exagerare. In acest caz, regulile sunt dictate de o excesiva ingrijorare si de nevoia pasagerilor de a se simti super-protejati".

 
 
Comenteaza
 • 16 noiembrie 2010 / 18:26 Gigipletosu

  Pentru cei care vor sa vada adevaratul documentar haios cu tema asta ii invit sa priveasca aici : http://www.youtube.com/watch?v=GFW6NHbWX0E

 • 15 noiembrie 2010 / 21:59 Tom

  Ce ar fi daca in timpul demonstratiilor de siguranta a stewardeselor sau in timpul decolarii/aterizarii s-ar apuca toti pasagerii sa vorbeasca la telefon? In tarile civilizate poate ca pasagerii nu ar proceda asa din bun simt, insa la noi... ”Aloooo? Auzi dragaaa? Chiar acum decolez! Daaa draga, merg la Peris! Aaaa... pardon, la Paris! Daaa draaaga...” Un articol de 2 lei, preluat aiurea de pe net, fara nici un scop constructiv. Sa va fie rusine! Ascultati tot ce vi se spue in avion! Nu se stie cind asta va putea face diferenta intre viata si moarte! Amintiti-va de avionul cu delegatia ministeriala greaca, acum mai multi ani, care a prins o mare turbulenta si au murit aproape toti ocupantii datorita faptului ca nu aveau centurile puse!

 • 15 noiembrie 2010 / 16:01 cecilia

  tanti cecilia numai tampenii scrie :)), traieste cu capul in nori si foloseste google translate.

 • 15 noiembrie 2010 / 13:03 Miau

  Cum poti sa scrii asemenea tampenii pe un site care teoretic ar avea rolul de informare? Articolul e tradus prost de pe vreun site american, deci un fel de copy paste si astfel isi pierde toate esenta dezinformand intr-un mod sinistru. Toate regulile mentionate in articol sunt obligatorii pentru siguranta zborului. Si tocmai aceasta asa zisa "inflexibilitate" a regulilor de siguranta din aviatie a facut ca din 95 de milioane de zboruri in ultimii 5 ani, doar 5 sa fie problematice.

 • 14 noiembrie 2010 / 11:36 riimas

  Draga Cecilia, ma indoiesc ca ai zburat cu avoinul si ai ajuns la aceste concluzii. Ce-ar fi sa nu mai dai copy -paste la toate articolele pentru care nu te pregatesti mai serios? O zi buna