Home - obiective turistice Articole Kandariya Mahadeva – templul PLĂCERILOR interzise
 
22.02.2017

Kandariya Mahadeva – templul PLĂCERILOR interzise

Kandariya Mahadeva – templul placerilor interzise

Atunci cand a fost descoperit, mai bine spus redescoperit, de catre britanici, la inceputul secolului al XIX-lea, templul indian Kandariya Mahadeva i-a socat pana si pe cei mai permisivi dintre occidentali. Puritanii au cerut distrugerea imediata a numeroaselor statui erotice ce impodobeau templul, considerand ca este inacceptabil ca oamenii sa priveasca asemenea detalii carnale, in timp ce o aripa mai moderata sustinea ca este suficient ca acestea sa fie ascunse privirii. Din fericire pentru generatiile ce au urmat, templul a fost prezervat in mod exemplar, iar frescele si statuile vechi de un mileniu, o veritabila oda inchinata femeii si dragostei, pot fi admirate si astazi...

Actul sexual ca stiinta

Despre India se poate afirma, fara exagerare, ca este tara care a dezvoltat, si asta de milenii bune, stiinta educatiei sexuale. Inca din Antichitate, invatatii indieni au privit actul sexual ca pe o stiinta, o stiinta aflata in stransa legatura cu religia, permisivitatea lor fata de sex nediferentiindu-se prea mult de cea a Occidentului din ziua de astazi.

Daca in cele mai multe religii din istorie, sexul era privit ca un subiect tabu, nu astfel se intampla si in India, acolo unde era vazut ca un lucru placut zeilor si ca o celebrare a creatiei umanitatii de catre aceleasi zeitati. Nu intamplator a aparut, in secolul al VI-lea, Kama Sutra (Stiinta iubirii), un text religios in esenta, dar care a devenit un veritabil manual de educatie sexuala general acceptat si in ziua de azi.

Trebuie spus ca textele filozofului Vatsyayana - autorul Kama Sutrei - nu erau defel singulare, ele devenind celebre in lume doar dupa ce au fost transcrise in chineza si aduse, pe Drumul Matasii, pana in Europa si nordul Africii. De altfel, mentiuni asupra sexualitatii se regasesc in scrierile indiene inca din perioada 1700 - 1400 i.Hr, in renumitele Vede, Mahabharata si Ramayana, cu mult inainte de aparitia Kama Sutrei.

Revenind la celebrul templu Kandariya Mahadeva, trebuie spus ca el este considerat astazi un exemplu elocvent al artei arhitectonice din India medievala, Kandariya fiind ridicat in jurul anilor 1025 - 1050 din porunca regelui Vidyadhara, rege din dinastia Chandella, sub care regatul Indiei a trait una dintre cele mai infloritoare perioade din istoria sa trecuta.

De fapt, Kandariya nu este decat unul (e drept, cel mai mare) dintre cele 85 de temple care alcatuiau complexul Khajuraho (capitala a regatului in timpul dinastiei Chandella), temple din care astazi se mai pastreaza doar 20. Recunoscuti pentru apetenta lor pentru arta si pentru numarul urias de temple ridicate in cei 500 de ani in care au influentat destinele Indiei, monarhii din dinastia Chandella s-au intrecut in a lasa posteritatii unele dintre cele mai frumoase constructii realizate vreodata.

Este si cazul templului Kandariya Mahadeva (kandara inseamna "pestera", in timp ce Mahadeva este o alta denumire a zeului Shiva), constructie remarcabila, sapata intr-un bloc urias de piatra, dedicata zeului Shiva si sotiei sale Parvati.

Maithuna – arta sexului tantric

Templul, care se ridica pana la 31 de metri, este impodobit cu 84 de coloane, pe care apar nu mai putin de 646 de statui, alaturi de care se pot numara inca 226 de reprezentari ale zeilor, care se regasesc in interiorul templului, precum si un urias lingam, stravechi simbol falic indian ce sublinia natura infinita a zeului suprem, Shiva. De altfel, el s-a vrut o reprezentare a muntelui sfant Meru, munte sfant al aceluiasi zeu.

In mod intentionat, cei care au construit templul au facut in asa fel incat, privit frontal, el sa nu ofere privitorului niciuna dintre scenele atat de controversate ce detaliaza actul sexual (mithuna). Astfel, cei care privesc intrarea in Kandariya Mahadeva se pot concentra numai asupra lingamul ce il simbolizeaza pe Shiva. Chiar si astazi, motivul pentru care templul indian a fost impodobit cu sute de scene erotice reprezinta un mister pentru specialistii.

Unii dintre ei sustin ca statuile simbolizeaza nunta dintre cei doi zei, Shiva si Parvati, idee argumentata prin numeroasele fresce care ii reprezinta pe cei doi. Localnicii afirma ca imaginile simbolizeaza unirea intima dintre doua simboluri diametral opuse - Shiva ( constiinta si principiul masculinitatii pe de o parte) si Parvati (energia si principiul feminitatii ). Si totusi, motivul pentru care multe dintre statui infatiseaza mai mult de doi parteneri si pozitii sexuale inspirate de yoga ramane si astazi un mister care isi asteapta descifrarea.

O alta ipoteza sustine ca statuile descriu ritualuri sacre (ce implicau sexul tantric) care ce desfasurau chiar in templul Kandariya Mahadeva. Nu exista, insa, nicio marturie din acea perioada si nici dovezi care sa ateste existenta unor asemenea practici. In plus, in interiorul templului, acolo unde se presupune ca ar fi avut loc astfel de manifestari, nu exista absolut nicio imagine erotica. Cea mai probabila explicatie, insa, este aceea care vede in sculpturile erotice simboluri ale fertilitatii, abundentei si norocului, realizate cu scop apotropaic (cu rol magic de aparare impotriva raului).

Nu trebuie uitata nici teoria care sustine ca imaginile erotice nu sunt altceva decat reprezentari ale unor practici decadente de acum un mileniu, desi ea poate fi usor contestata de austeritatea si celibatul impuse de budism in acea perioada. Indiferent, insa, care ar fi raspunsul, statuile raman o celebrare a frumusetii femeii si a dragostei in toate formele ei.

Sutele de sculpturi, pe nedrept considerate jignitoare de catre unii, par si astazi la fel de vii ca acum un mileniu, cand au fost create. Fie ca femeile create din piatra dura a muntelui isi asteapta iubitul sau sunt impreuna cu el, ca dau dovada de gesturi tandre sau se arunca in copulari salbatice, ele nu reprezinta altceva decat o oda inchinata dragostei, dragoste al carei element central nu este altul decat ea - femeia.

 
 
Comenteaza
 • 04 martie 2018 / 16:01 gheorghe

  Lucru la domiciliu, part-time. Avem nevoie urgent de persoane care vor sa lucreze acasa cate 2 ore pe zi si sa castige bani. Conditii cerute: calculator, conexiune la internet. Cand doriti informatii mai multe, cereti detalii la adresa de email: paraschiv_ghrgh@yahoo.com

 • 02 martie 2018 / 19:53 Peter

  Andret, în primul rând învață să scrii, că ești agramat rău. Decât să chiulești de la orele de gramatică și să participi la cele de religie, mai bine procedai invers. Altfel nu ajungeai atât de fanatic și atât de incult. Oameni ca tine fac cel mai prost serviciu religiei. Cine crezi că te ascultă, dacă scrii în halul ăsta ?

 • 12 februarie 2018 / 01:03 Andret

  Omul e pudic din insa natura sa, cei care sustin ca omul nu ar trebui sa fie pudic gandesc animalic si banuiesc ca sunt ca animalele. Astea sunt niste blasfemii sunt strigatoare la cer, da satanistii, ateii nu au o problema cu asta, ei sustin tot ceea ce e * pentru firea omului, doar unii cred ca provin din animale, altii se compoarta ca animalele. Nu trebuie sa luam in seama acest dezaxati, templul ala trebuie distrus

 • 30 noiembrie 2017 / 00:58 Camila Rodela

  Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA ​​KUNTA în My Sotul meu și eu am fost căsătoriți de 27 de ani cu doi copii. Doar acum doi ani totul a venit până la capăt. Voiam soțul meu înapoi și am cerșit dar el nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre asta vrăjitoare specială. Unii oameni au mărturisit că ia adus Ex iubit înapoi, unii au mărturisit că el restaurează uterul și vindecă cancerul și altele bolnavii, unii au mărturisit că poate să vrăjească pentru a opri divorțul și de asemenea vraja pentru a obține o slujbă bine plătită așa mai departe. El este uimitor, am întâlnit și unul mărturie particulară, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre ea cum a adus înapoi iubitul ei ex, iar la sfârșitul mărturiei ei, ea a scos emailul. După ce le-am citit toate acestea, am decis să încerc. eu la contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ceea ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat probleme, și am fost chiar mai fericit decât oricând înainte DR.OGAGA ​​KUNTA esti a omul înzestrat și nu-l voi opri publicându-l pentru că e minunat om. Dacă aveți vreo problemă și căutați un adevărat și autentic vrăjitoare, încercați-l oricând, este răspunsul la problemele dvs. Poti contactați-l prin e-mail: ogagakunta@gmail.com și rezolvați problemele ca mine.Ea poate rezolva următoarele probleme și mult mai mult. (1) DACĂ VREAȚI EX-BACK (2) VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI (3) VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS. (4) VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE POTRIVITĂ VĂ ACUM ATRACTIV (5) DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL (6) VREI DUMNEAVOASTRĂ (7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI (8) Aveți nevoie de SPELL buna LUCK (9) Aveți nevoie de un SPOT LOTTERY (10) Aveți nevoie de un loc de muncă  ogagakunta@gmail.com

 • 30 noiembrie 2017 / 00:58 Camila Rodela

  Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA ​​KUNTA în My Sotul meu și eu am fost căsătoriți de 27 de ani cu doi copii. Doar acum doi ani totul a venit până la capăt. Voiam soțul meu înapoi și am cerșit dar el nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre asta vrăjitoare specială. Unii oameni au mărturisit că ia adus Ex iubit înapoi, unii au mărturisit că el restaurează uterul și vindecă cancerul și altele bolnavii, unii au mărturisit că poate să vrăjească pentru a opri divorțul și de asemenea vraja pentru a obține o slujbă bine plătită așa mai departe. El este uimitor, am întâlnit și unul mărturie particulară, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre ea cum a adus înapoi iubitul ei ex, iar la sfârșitul mărturiei ei, ea a scos emailul. După ce le-am citit toate acestea, am decis să încerc. eu la contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ceea ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat probleme, și am fost chiar mai fericit decât oricând înainte DR.OGAGA ​​KUNTA esti a omul înzestrat și nu-l voi opri publicându-l pentru că e minunat om. Dacă aveți vreo problemă și căutați un adevărat și autentic vrăjitoare, încercați-l oricând, este răspunsul la problemele dvs. Poti contactați-l prin e-mail: ogagakunta@gmail.com și rezolvați problemele ca mine.Ea poate rezolva următoarele probleme și mult mai mult. (1) DACĂ VREAȚI EX-BACK (2) VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI (3) VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS. (4) VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE POTRIVITĂ VĂ ACUM ATRACTIV (5) DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL (6) VREI DUMNEAVOASTRĂ (7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI (8) Aveți nevoie de SPELL buna LUCK (9) Aveți nevoie de un SPOT LOTTERY (10) Aveți nevoie de un loc de muncă  ogagakunta@gmail.com