Home - obiective turistice Articole Kitzbuhel - Capitala sporturilor de iarna
 
04.02.2011

Kitzbuhel - Capitala sporturilor de iarna

Kitzbühel – Capitala sporturilor de iarnă

Ceea ce a fost la începuturile sale un mic oraş medieval ascuns în Alpii Tirolezi, s-a transformat cu timpul până într-atât, încât în zilele noastre este considerat destinaţia secretă din visurile oricărui împătimit al sporturilor de iarnă.

Dincolo de pârtiile şi facilităţile ideale pentru schiat, Kitzbühel este un minunat obiectiv istorico-cultural. Pe scurt, schior pasionat sau simplu turist, te vei simţi minunat în această bijuterie austriacă. Cum iarna este în plină desfăşurare, ai toate motivele pentru o aventură albă în Kitzbühel!

De la barbarii germanici la capitala schiatului

Alunecând între legendă şi modernitate, Kitzbühel îşi poartă cu mândrie atât blazonul medieval, cât şi renumele de cea mai apreciată destinaţie de iarnă pentru schiori.

Locaţia în sine beneficiază de un trecut cel puţin interesant, marcat de numeroase evenimente istorice. Arheologii care au efectuat săpături în anii '70 ai secolului trecut ne anunţă că primii locuitori ai perimetrului de astăzi al oraşului au fost minerii de sorginte traco-iliră, care între anii 1100-800 înainte de Hristos s-au stabilit în zonă pentru a săpa după zăcămintele de cupru din dealurile care mărginesc şi astăzi oraşul.În jurul anului 15 după Hristos, împăratul roman Augustus definitivează cucerirea completă a Alpilor, proclamând în părţile de astăzi ale Austriei, provincia romană Noricum. După căderea dramatică a Cetăţii celor Şapte Coline şi dispariţia Imperiului Roman, triburile germanice ale bavarilor se stabilesc în regiunea Kitzbühel şi încep să defrişeze pădurile seculare din împrejurimi. Se întâmpla în preajma anilor 800 după Hristos, iar orăşelul începea să se facă cunoscut pe marea scenă a lumii.

Primele referiri istorice apar 400 de ani mai târziu, când "Chizzingesspuehel" este menţionat într-un document al Mănăstirii Chensee ca fiind o aşezare fondată pe un deal de către clanul Buhel, aparţinând tot de triburile bavarilor. Localitatea devine mai apoi parte componentă din Bavaria Superioară, undeva în anul 1225. Data de 6 iunie 1271 este de maximă importanţă pentru Kitzbühel, deoarece atunci Louis al doilea, Duce de Bavaria, l-a declarat drept oraş în toată puterea cuvântului, Kitzbühel fiind înconjurat de ziduri masive ale căror ruine se pot admira şi astăzi.

După căsătoria prinţesei Margarete Maultasch cu ducele bavarez Louis V de Branderburg din anul 1342, Kitzbühel devine parte din provincia Tirolului. În urma Păcii de la Sharding, oraşul revine Bavariei, pentru ca în anul 1504 Kitzbühel să se întoarcă înapoi în Tirol. Oraşul continuă să facă parte din domeniile casei de Lamberg până în anul 1840, când în urma unei ceremonii fastuoase este înapoiat statului austriac. După rebeliunea tirolezilor împotriva lui Napoleon, oraşul mai intră odată sub administraţie bavareză, pentru ca în urma Congresului de la Viena, să reintre definitiv sub graniţele austriece.După anul 1875, industria locală şi comerţul au înflorit, iar în timpul celor două conflagraţii mondiale care au răvăşit Bătrânul Continent în secolul trecut, oraşul a trecut cu bine, fiind de fiecare dată în afara fronturilor.Ce oferă oraşul?

Zona înconjurătoare a oraşului oferă peisaje pitoreşti şi frumuseţi naturale, rămase conservate şi protejate graţie legilor severe ale statului austriac. De fapt, întreaga vale unde este astăzi situat oraşul este garnisită de pajişti alpine. Cea mai mare concentrare de pajişti înflorite se află pe malurile râului Ache şi în zona celebrului "Wilder Kaiser".Agricultura ecologică şi-a pus în mod strălucit amprenta pe impactul vizual al întregii zone. Contribuţia semnificativă a fermierilor tirolezi se poate observa cu ochiul liber la orice colţ. Este chiar dificil să îţi imaginezi Kitzbühel fără fermele idilice, păşunile domoale, împrejmuite cu garduri din lemn caracteristice regiunii, sau căpiţele de fân.Pentru cei pasionaţi de istorie şi arhitectură, o excursie printre bisericile şi capelele din regiune este mai mult decât indicată. Timp de secole, viaţă rurală din Tirol a fost marcată de influenţa Bisericii Romano-Catolice, şi chiar dacă credinţa oamenilor a scăzut mult în zilele noastre, multe obiceiuri şi tradiţii specifice se mai păstrează încă în sate. Acestea includ un număr de procesiuni religioase ţinute în Tirol în fiecare an, laolaltă cu cele câteva sărbători precum Corpus Christi, în cadrul cărora comunităţile locale se reunesc la biserică.Drumeţii, schiat, snowboarding...

Una dintre aventurile din Kizbuhel care trebuiesc neapărat încercate constă în parcurgerea traseului care leagă oraşul-staţiune de păşunile Bichlalm. Totuşi, mândria localităţii constă în faptul că a devenit în ultimii ani cea mai renumită destinaţie de schi din întreaga Austrie, ceea ce la posibilităţile în domeniu ale ţării în cauză, este prin definiţie o performanţă de invidiat!

Istoria schiatului în Kitzbühel începe acum circa 120 de ani, oraşul administrând de fapt primele pârtii şi trasee de schi amenajate special din întreaga lume. Legendele Franz Reisch, Toni Sailer şi alţi sportivi de marcă austrieci, au dominat timp de decenii întrecerile de la Hahnenkamm şi Kitzbühel's "Alpine Skiing Dream Team", aducând celebritatea meritată pentru "Oraşul Caprei Negre", cum mai este supranumit Kitzbühel.Situate între munţii Hahnehkamm (1712 metri înălţime) şi Kitzbuhler Horn (1996 metri), se află pârtiile care găzduiesc Cupa Mondială la Schi, eveniment anual. Tot aici are loc cea mai importantă fază a evenimentului, cursa de coborâre pe celebra pârtie Streif.

Şi aceasta nu este decât începutul! Kizbuhel oferă împătimiţilor sporturilor de iarnă un total de 170 de pârtii de schi şi 33 kilometri de trasee propice schiatului. Un număr record de 54 de telecabine şi telescaune deservesc sutele de mii de turişti din toate colţurile lumii, care sosesc aici iarna. Dacă sunteţi novici în ale schiatului, ei bine în Kitzbühel funcţionează 8 şcoli de schi, unde peste 500 de instructori de schi şi alte sporturi de iarnă vă vor ajuta să vă familiarizaţi cu lunecatul pe zăpada şi gheaţă, sub toate formele posibile inventate de om!Nici snowboarderii nu sunt uitaţi, ba chiar ar putea să creadă (nu fără temei), că au ajuns nici mai mult nici mai puţin decât în Paradisul zborului pe placă şi al adrenalinei sănătoase, în doze maxime!

Regiunea mai deţine un record invidiat de concurenţa din domeniu: uriaşa regiune pentru schiat "Kitzbühel Alps" este cea mai mare zonă interconectată dedicată sporturilor de iarnă din întreaga Austrie, la care poţi avea acces cu un simplu card. Denumit "AllStarCard", acesta oferă accesul pe un număr impresionant de pârtii şi telescaune, toate localizate la doar câţiva kilometri de oraş.În fine, la masă!

Activitatea fizică intensă în aerul rece şi curat al înălţimilor munţilor austrieci, provoacă senzaţii acute de foame. Din fericire, există leac şi pentru aşa ceva, şi încă ce leacuri gustoase şi hrănitoare!

În Kitzbühel ai de unde alege locul potrivit de "tratament". Un număr imens de excelente restaurante, ceainării şi cabane care servesc mâncare caldă te aşteaptă. Găseşti aici toată gama din domeniu, de la restaurante cu specific tradiţional tirolez la elegante restaurante de 5 stele şi de la locaţii unde poţi servi meniuri din bucătăria internaţională, la chioşcuri unde poţi gusta sandvişuri specifice cu brânzeturi, murături şi mezeluri din gastronomia tiroleză.Dacă tot eşti pe aceste meleaguri încercă din specialităţile locale pe care nu le vei găsi în altă parte. Începe cu celebrele gogoşi cu brânză, urmate de o porţie de Kaiserschmarrn, această "clătito-prăjitură" din Alpii austrieci.

Dacă nimereşti pe aici pe timp de toamnă, reţine că în Kitzbühel are loc programul "Culinary Kitz", ceea ce pentru gurmanzi se traduce printr-o nemaipomenită sărbătoare a papilelor gustative, în care restaurantele şi localurile de aici se întrec în prepararea celor mai reuşite bijuterii ale gastronomiei tiroleze.

De încercat neapărat:

- Fritatten zup - o supă clară cu spanac
- Şniţel vienez cu garnitură de cartofi şi pătrunjel

Poftă bună!

Sursa foto: Kitzbuehel.com


Vizualizare hartă mărită

 
 
Comenteaza
 • 05 februarie 2011 / 17:10 alex

  Doamne ce locuri frumoase pe planeta asta.Cat mi-ar face placere sa le vizitez macar o data pe toate.Si in Romania sunt locuri la fel de frumoase daca nu chiar mai frumoase....... Pacat de oamenii incompetenti care conduc tara si care au jurat sa-i apere interesele...::(((

 • 05 februarie 2011 / 12:50 cezar

  daca vreti un venit suplimentar la care nu aveti nici o obligatie, care sa va ofere si mai mult timp liber va invit sa ma contactati : goreacezar@yahoo.com

 • 04 februarie 2011 / 22:00 STANDARD

  http://liga.prosport.ro/echipa/urziceni-fc-standard votez

 • 04 februarie 2011 / 21:59 STANDARD

  http://liga.prosport.ro/echipa/urziceni-fc-standard VOTEZ

 • 04 februarie 2011 / 15:00 Corpaci Paraschiva

  Doamne, cât de mult as vrea să văd multe locuri frumoase, dar mă ţine pe loc amărâtul de salariu de profesor (de geografie!!)