Home - obiective turistice Articole America de Sud cu Răzvan Pascu - Ep 5
 
24.03.2011

America de Sud cu Răzvan Pascu - Ep 5

America de Sud cu Răzvan Pascu - Ep 5

Chile, Argentina, Uruguay.... Ce ne vine în minte când auzim aceste nume de ţări? Probabil în primul rând Maradona, fotbal, criză economică sau cutremure. Însă Chile, Argentina şi Uruguay înseamnă şi altceva: pinguini, gheţari, animale marine, multă culoare, tango, parcuri naţionale, civilizaţie, drumuri nesfârşite, stepa patagoneză. Printr-o serie de articole vom vedea adevărată faţă a celor 3 ţări din America de Sud şi vom încerca să aducem cititorilor Descopera.ro cele mai inspirate imagini din cealaltă parte a globului, surprinse prin ochii unui român.

Mendoza, oraşul vinului argentinian

Pentru amatorii de mâncăruri delicioase, vinuri aromate şi licori fine, Mendoza este destinaţia ideală. Pentru cei ce vin dinspre Chile, aşa cum am făcut şi eu, Mendoza este poarta de intrare în Argentina, deci un oraş-tampon de trecere la spaniola argentiniana, destul de diferită de cea chiliană pentru cunoscători, la ceaiul mate băut de la primele ore ale dimineţii până seara târziu, la artizanii pe care îi vei găsi aproape în fiecare oraş din Argentina, dar şi la maşinile vechi şi la camionetele prăfuite.

Nu pot spune că sunt un gurmand şi nici un iubitor prea mare al alcoolului, sub orice formă ar fi el, însă Mendoza m-a fermecat prin aerul relaxat al oamenilor, prin simplitatea şi naturaleţea lor.Ca să cunoşti cât de cât oraşul şi împrejurimile ai nevoie de aproximativ o zi şi jumătate. Oraşul îl poţi explora în câteva ore, iar serile te poţi plimba printr-una dintre pieţele sau străzile sale pietonale, unde artizani locali îşi ţin deschise tarabele cu produse lucrate manual, în principal accesorii şi decoraţiuni din piele şi argint, până târziu în noapte. După o plimbare şi o sesiune de cumpărături în Plaza Independencia, poţi continua pe bulevardul pietonal Sarmiento, cu multe magazine şi cafenele.

De văzut este şi Mercado Central, care îşi primeşte clienţii sau vizitatorii cu mirosuri îmbietoare şi restaurante deschise cam toată ziua. Cu 30-40 de pesos, adică 7-10 dolari, poţi mânca un asado (grătar de carne de vită sau pui) sau orice alt fel de mâncare tradiţională.Cam jumătate de zi îţi trebuie pentru a vizita cramele (las bodegas) şi fabricile de ulei de măsline din oraşul Maipu, aflat la 45 de minute de Mendoza. Drumul îl poţi face cu un autobuz local (colectivo) şi pentru a merge de la cramă la cramă poţi închiria biciclete.


Bariloche, oraşul ciocolatei argentiniene


Coborând spre sudul Argentinei pe partea vestică a continentului sud-american, vegetaţia şi priveliştea suferă metamorfozări spectaculoase. Începând cu provincia Rio Negro şi al sau oraş principal, Neuquen, se intră în Patagonia. Dacă drumul de la Santiago de Chile la Mendoza a fost în special cu aspect deşertic şi lipsit de vegetaţie - specific Anzilor, de la Neuquen coborând spre inima Patagoniei, San Carlos de Bariloche, ne afundăm în stepa Patagonică şi în peisajul spectaculos al lacurilor Patagoniei.San Carlos de Bariloche, aflat la intrarea în Parcul Naţional Nahuel Huapi şi pe malul lacului cu acelaşi nume, este o destinaţie de vacanţă foarte populară printre argentinieni. Datorită localizării excelente, Bariloche este animat atât iarna, de amatorii de ski, snowboard şi alte sporturi pe zăpadă, cât şi vara, de amatorii de excursii montane, ciclism dar şi pescuit în lacurile din apropiere.

Tot un "sport" este şi shoppingul, iar Bariloche oferă de toate, începând de la suveniruri, la obiecte de artizanat, haine şi accesorii din piele sau lână (provenită din blana miilor de guanaco crescute la fermele din zonă), decoraţiuni din lemn sau piatră şi multe altele.

Bariloche este cunoscut ca fiind "oraşul ciocolatei" datorită zecilor de ciocolaterii din oraş. Sute de sortimente de ciocolată dar şi delicatese din cerb, somon, condimente, dulceţuri şi bineînţeles "Dulce de Leche" (un fel de lapte condensat de care am găsit şi în Transnistria) se găsesc pe rafturile magazinelor de specialitate. Ghidul Lonely Planet a decretat drept "cea mai bună ciocolaterie din oraş" pe cea numită Mamushka, unde am degustat şi eu câteva sortimente.Din San Carlos de Bariloche sunt câteva excursii pe care le poţi face în împrejurimile oraşului, fie de jumătate de zi, fie de o zi întreagă. Dacă ai 2-3 ore la dispoziţie, poţi urca cu telefericul pe vârful Otto (Cerro Otto), pentru o privelişte minunată asupra lacului Nahuel Huapi, a oraşului Bariloche şi a insulelor din apropierea oraşului. Biletul la teleferic costă cam 70 de pesos (circa 17 dolari).

În 4-5 ore poţi face ceea ce se numeşte Circuitul Mic (Circuito Chico), fie cumparandu-l de la o agenţie locală, 50 pesos (12 dolari), fie apelând la variantă mult mai ieftină, cea cu autobuzul public (colectivo).

Pentru o zi întreagă, este ideal Circuitul Celor 7 Lacuri şi o vizită în oraşele Villa la Angostura şi San Martin de los Andes. Unul dintre cele mai celebre trasee din Patagonia este cel ce trece pe la şapte dintre lacurile Patagoniei. Nu sunt singurele lacuri din zonă, însă datorită faptului că este o şosea care le uneşte, s-a creat acest traseu. Capete de linie sunt oraşele San Carlos de Bariloche şi San Martin de los Andes, astfel că poate fi început din oricare dintre cele două.


Villa la Angostura şi San Martin de los Andes: oraşe "elveţiene" în Argentina


Aceste două oraşe, aflate în nordul oraşului San Carlos de Bariloche, mai degrabă staţiuni de munte decât oraşe de rezidenţă, sunt incluse în turul Celor 7 Lacuri. Persoanele înstărite din Buenos Aires şi din alte oraşe mari ale Argentinei au aici case de vacanţă şi majoritatea rezidenţilor şi-au construit pensiuni sau hoteluri.

Totul este construit din lemn şi piatră, spaţiile verzi sunt exemplar întreţinute şi trandafiri înfloriţi se găsesc în fiecare curte, de unde şi asemănarea cu oraşele elveţiene. Pentru a nu afecta priveliştea şi pentru a păstra aspectul de "staţiune montană", există o limită de patru etaje a construcţiilor (şi chiar şi aşa, sunt foarte puţine case ce au mai mult de un etaj).Se pare că arhitectul acestui stil, acum întâlnit în toate oraşele din zonă, a fost Alejandro Bustillo. Acesta a creat ceea ce se numeşte stilul arhitectural euroandin, folosind la construcţia clădirilor piatră de carieră şi lemnul nativ al acestei regiuni, ce are o culoare gălbuie.

Deşi foarte asemănătoare ca atmosferă şi aspectul caselor, Villa la Angostura îşi propune să fie doar o staţiune turistică, în timp ce San Martin de los Andes este un oraş în plină creştere, o versiune mai blândă a San Carlos de Bariloche. În prezent are în jur de 50.000 de locuitori şi se extinde de jur împrejurul lacului Lacar.

Pentru cei ce îşi propun să rămână mai mult decât câteva ore în aceste oraşe şi să facă mai mult decât să admire casele, agenţiile de turism locale au o ofertă variată de petrecere a timpului liber: de la excursiile călăre, la drumeţii în munţii din apropiere sau plimbări cu iahtul pe lacul Lacar.

În piaţa centrală San Martin am găsit artizani ce vindeau produse handmade realizate chiar de ei. Aici găseai multe obiecte din piele, argint şi lemn (nu atât de ieftine precum mă aşteptam) şi decoraţiuni din materiale care mai de care mai bizare (burete, licheni naturali).Pentru 3,5 pesos (aproape un dolar), am mâncat pentru prima dată empanadas con carne, un fel de plăcintă cu carne asemănătoare la gust celei care se face la noi, dar diferită ca formă (seamănă cu o pizza Calzone în miniatură).

Mai multe impresii despre calatoria in America de Sud dar si alte calatorii in toata lumea puteti gasi pe blogul lui Razvan Pascu si pe pagina de Facebook RazvanPascu.ro

 
 
Comenteaza
 • 18 iunie 2011 / 10:41 Cristina M

  Felicitari D-lui Razvan Pascu pentru toate articolele sale! Sunt clare, pline de substanta, frumos scrise. Fotografiile sunt minunate. Citesc cu interes si placere toate articolele sale...

 • 29 martie 2011 / 15:06 oana

  Cum spuneam, cine il sponsorizeaza??

 • 27 martie 2011 / 18:39 prosperitate

  Piramida Banilor !!! POTI SA FACI BANI USOR, REPEDE SI LEGAL! Varianta in care investesti 30 ron + 6 plicuri cu timbru si castigi minim 78.125 RON!!! Nu este nici o gluma, crede-ma! Depinde numai de tine! Depinde de cat de bogat crezi ca meriti sa fii. Scrie un e-mail cu textul “bani” la prosperitate_acum@yahoo.com…

 • 24 martie 2011 / 14:51 Luminita Timar

  Foarte frumos articolul acesta!Si mie imi plac mult calatoriile!

 • 1