• Vosgii: cei mai puţini cunoscuţi munţi ai Franţei Vosgii: cei mai puţini cunoscuţi munţi ai Franţei

  Impresionanţi prin grandoare, puţin vizitaţi comparativ cu alţi munţi din Bătrânul Continent, Munţii Vosgi acoperă o mare parte din teritoriul Alsaciei. Un traseu pe Drumul de Coastă este alegerea ideală pentru admirarea peisajelor pitoreşti cu munţi cu pante line, lacuri şi oraşe cochete. Căci Vosgii reprezintă a treia mare regiune împădurită a Franţei, plină de izvoare termale renumite pe plan mondial. Şi tot aici sunt cele mai frumoase şi mai mari păduri de brazi ale Franţei!

  Vezi detalii
 • Apropiaţi, necunoscuţi şi misterioşi: Munţii Beskizi Apropiaţi, necunoscuţi şi misterioşi: Munţii Beskizi

  Dincolo de Carpaţii noştri orientali, mai precis în continuarea lor dinspre partea de nord-vest există o subgrupă particularizată în cadrul întregului lanţ al Munţilor Carpaţi. Este vorba de o serie de munţi, care fac parte din tot din lanţul Carpaţilor noştri dar care se găsesc pe teritoriul altor state europene. Puţin călcaţi de turiştii români, Munţii Beskizi adăpostesc multe minuni ale naturii şi trasee spectaculoase pentru oricine se încumetă să pătrundă în împărăţia lor de piatră şi pădure.

  Vezi detalii
 • Parcul Naţional Fruska Gora: o fereastră spre Serbia cea atemporală Parcul Naţional Fruska Gora: o fereastră spre Serbia cea atemporală

  Cu toate că au fost mai rău încercaţi de istorie decât am fost noi în ultimii 25 de ani, vecinii noştri sârbi au reuşit să-şi protejeze exemplar rezervaţiile, parcurile naţionale şi monumentele istorice. Un astfel de exemplu strălucit este Parcul Naţional Fruska Gora, o adevărată gură de rai sârbesc, cu păduri, câmpii, sate tradiţionale şi mănăstiri străvechi. Şi în plus, este situat la mică distanţă de România.

  Vezi detalii
 • Insula Niihau: tărâmul interzis tuturor oamenilor? Insula Niihau: tărâmul interzis tuturor oamenilor?

  O insulă exotică din Arhipelagul Hawaii a fost cumpărată în anul 1864 de către o bogătaşă scoţiană pe nume Elisabeth McHutchison Sinclair şi transmisă urmaşilor prin moştenire. Aceştia au decis să închidă accesul vizitatorilro pentur a păstra intactele vestigiile culturii indigene precum şi cadrul natural sălbatic. Chiar şi astăzi proprietarii interzic accesul pe insulă, aceasta putând fi privită doar din elicoptere, avioane sau de pe bărci şi vapoare, motiv pentru care Niihau este cunoscută în întreaga lume, ca adevărata „Forbidden Island”- (Insula Interzisă).

  Vezi detalii
 • Insula Mljet: probabil cele mai frumoasă insulă din Marea Mediterană Insula Mljet: probabil cele mai frumoasă insulă din Marea Mediterană

  Între toate insulele care alcătuiesc arhipelagul adriatic al Croaţiei, Mljet se distinge prin pădurile sale care o acoperă aproape în întregime, câmpurile şi viile bogate, precum şi micile oraşe cochete. Întreaga parte de nord-vest al insulei este inclusă în Parcul Naţional Mljet, unde plantele şi animelele se dezvoltă şi trăiesc în linişte, iar pădurile de pini şi lacurile sărate alcătuiesc privelişti de basm, care taie răsuflarea oricărui privitor. Insula Mljet este o oază intactă de serenitate şi lumină, care conform vechilor legende l-a înrobit pe miticul Ulise pentru şapte ani de zile. Răstimp în care sunt sigur că n-a regretat niciun minut petrecut pe Mljet!

  Vezi detalii
 • Litomysl: uluitorul oraş, castel şi teatru din Cehia Litomysl: uluitorul oraş, castel şi teatru din Cehia

  Oraşul Litomysl poartă numele unui superb castel în stil renascentist italian, stuil arhitectural adoptat şi perticularizat cu entuziasm în Europa Centrală a secolului 18. Astăzi oraşul Litomysl, sau Leitomischl în limba germană, este un mic şi cochet oraş de 10.000 de locuitori, situat în provincia Boemia de Est din Cehia. Castelul renascentist, considerat de mulţi turişti o adevărată bijuterie arhitectonică se numără astăzi printre cele douăsprezece monumente din Cehia incluse de UNESCO în lista sa de monumente şi obiective de importanţă mondială. Iar acest orăşel minunat este şi locul de naştere al marelui compozitor Bedrich Smetana.

  Vezi detalii
 • Insula Bornholm: perla Mării Baltice Insula Bornholm: perla Mării Baltice

  Cine ar crede la o primă vedere, că într-una dintre mările nordice ale Europei există o insulă cu soare strălucitor, plaje aproape tropicale şi un cadru cultural şi istoric perfect prezervat? Cu toate acestea, undeva între coastele maritime ale Poloniei şi Suediei, chiar la vest de Insula Etholmene, găsim Insula Bornholm, care aparţine în prezent Danemarcei. Lumina de-a dreptul esxtraordinară a soarelui de aici, alături de plajele nesfârşite alcătuite din nisip alb şi fin, au atras aici în trecut zeci de generaţii de artişti aflaţi în căutarea inspiraţiei. Astăzi, insula se află între cele mai căutate şi exclusiviste destinaţii turistice ale Danemarcei.

  Vezi detalii
 •  Oludeniz: probabil cea mai frumoasă plajă din Turcia Oludeniz: probabil cea mai frumoasă plajă din Turcia

  Oludeniz (Marea Moartă, sau Marea Liniştită în limba turcă) nu are de fapt niciuna dintre caracteristicile mării din Biblie cu care împarte aceeaşi denumire. De fapt, este o lagună ascunsă în spatele Mării Mediterane, cu plaje de nisip alb, apă albastră-verzuie cu nuanţe feerice şi mărginită de dealuri acoperite de verdele viu al pădurilor de pini. Oludeniz nu este doar unul dintre ceel mai frumoase locuri din toată Turcia, dar cadidează cu şanse serioase şi într-un top al celor mai frumoase plaje ale Mediteranei. Nu degeaba localnicii îl numesc „Raiul pus pe Pământ de către Allah”.

  Vezi detalii
 • Parcul Naţional Snowdonia: poarta de poveste spre tărâmul celţilor Parcul Naţional Snowdonia: poarta de poveste spre tărâmul celţilor

  În tot regatul britanic nu există un loc atât de variat, concentrat pe o suprafaţă atât de mică precum Parcul Naţional Snowdonia, cea mai mare şi mai importantă rezervaţie din Ţara Galilor. Aici în Snowdonia, sau Eryri, cum i se spune în limba galeză există numeroase monumente ale naturii, precum şi multe obiective turistice şi culturale. Lacuri, castele, cascade, munţi şi căi ferate crează o atmosferă feerică, de poveste ruptă parcă din Lordul Inelelor. Semnele şi denumirile de la tot pasul sunt incripţionate deopotrivă în engleză şi galeză, iar aspectele vieţii tradiţionale galeze, precum gastronomia, îmbrăcămintea şi meşteşugurile sunt încă vii. Regiunea este de asemeni o destinaţie foarte populară pentru drumeţii în natură, caiac-canoe şi multe alte sporturi şi activităţi în mijlocul naturii.

  Vezi detalii
 • Parcul Naţional Triglav şi munţii de basm ai Sloveniei Parcul Naţional Triglav şi munţii de basm ai Sloveniei

  La graniţa Sloveniei cu Austria şi Italia există un paradis montan încă necunoscut pentru marea masă a turiştilor de profil. Piscurile sale măreţe, pădurile intacte, cascadele şi lacurile sale, plus conservarea excepţională a ecosistemelor şi culturii tradiţional locale, fac din Parcul Naţional Triglav, căci despre el este vorba, nu doar o rezervaţie a naturii sau o inspirată destinaţie de vacanţă, ci un adevărat paradis pentru iubitorii muntelui. Cine vrea să se convingă este mai mult decât binevenit, căci cel mai bine organizat parc naţional din toată Peninsula Balcanică, are mereu porţile deschise!

  Vezi detalii