Home - obiective turistice Articole Articole scrise de Mihaela Stanescu
 
 • Sucidava: secretul unei cetăţi străvechi Sucidava: secretul unei cetăţi străvechi

  A fost odată, pe malul Dunării, un loc în care oamenii s-au aşezat acum câteva mii de ani şi care, de atunci, a fost locuit neîntrerupt. După populaţia neolitică, aici au locuit dacii – un trib dacic, numit sucii -, înălţând una dintre davele (cetăţile) lor: Sucidava.

  Vezi detalii
 • Marile legende ale Europei în 7 destinaţii turistice de azi Marile legende ale Europei în 7 destinaţii turistice de azi

  Personaje şi fapte reale s-au amestecat, de-a lungul vremii, în conştiinţa oamenilor, cu creaturi mitice şi întâmplări miraculoase: aşa se nasc legendele. Evul Mediu european ne-a lăsat moştenire o mulţime de astfel de istorisiri, îmbinări – neverosimile, uneori, dar tulburătoare – de adevăr şi închipuire. Unui personaj care, poate, a existat în realitate – nu ştim cu precizie, dar aşa ne place să credem - tradiţia îi pune alături un însoţitor imaginar, uneori cu puteri magice – un vrăjitor, o spadă fermecată sau un animal fabulos – şi gata! Vraja s-a înfăptuit, imaginaţia umană e prinsă în plasa miracolului, iar incertitudinea devine parte din farmecul poveştii.

  Vezi detalii
 • Cele mai vechi hoteluri din lume Cele mai vechi hoteluri din lume

  De când există călători, există şi nevoia de a-i găzdui. Pe vremea când oamenii erau mai puţini, mai ospitalieri şi mai încrezători unii în alţii, exista „opţiunea” înnoptării în locuinţa cuiva, dar, treptat, a cîştigat teren o variantă alternativă: găzduirea într-o construcţie special destinată acestui scop – o „structură de cazare”, cum am spune azi – iar adăpostirea şi hrănirea călătorilor au devenit o afacere.

  Vezi detalii
 • 10 inovatii pentru calatoriile si vacantele noastre 10 inovatii pentru calatoriile si vacantele noastre

  Cazare, mancare, transport, casa de vacanta, musafiri, confort, distractie… notiunile se tot aduna, asociindu-se conceptului de concediu; uneori, notiunilor li se asociaza probleme si pentru fiecare problema e nevoie de solutii. Iar solutiile evolueaza. Unele dintre ideile prezentate in articol au fost deja puse in practica, altele sunt in faza de proiect. Dar toate sunt ingenioase, aduc un plus de confort/placere/simplificare a vietii si pot deveni o sursa de inspiratie si pentru vacantele noastre.

  Vezi detalii
 • Cu Trenul Albastru pe intinderile Africii Cu Trenul Albastru pe intinderile Africii

  Un tren strabate, cu 90 km/h, marile campii ale Continentului Negru, lunecand prin peisajul de savana, a carui culoare constrasteaza cu albastrul de safir al “omizii” mecanice. In jurul lui, se intinde natura africana – vasta, intensa, plina de viata - iar inauntru, in vagoane, e comprimata o lume cu totul diferita: o lume - creata de om - a luxului, confortului si elegantei superlative.

  Vezi detalii
 • 10 atractii ale orasului Copenhaga 10 atractii ale orasului Copenhaga

  In caz ca va intrebati de ce n-am trecut pe lista si faimoasa statuie a Micii Sirene – monument-simbol al capitalei daneze - sa stiti ca e plecata din oras; anul acesta e detasata la Shanghai, unde impodobeste pavilionul Danemarcei de la Expozitia Universala. Nu-i nimic, o sa va descurcati si fara ea, aveti ce vedea la Copenhaga, oricum.

  Vezi detalii
 • 10 atractii ale orasului Bruxelles 10 atractii ale orasului Bruxelles

  Considerat (desi nedeclarat oficial) drept capitala a Uniunii Europene (aici se afla sediul Consiliului UE si al Comisiei Europene, precum si multe alte sedii ale diverselor organisme europene) Bruxelles este si un atragator oras turistic, in care calatorii pot gasi o multime de lucruri bune de privit, de cumparat si de gustat.

  Vezi detalii
 • Unde ii asteptam pe extraterestri? Unde ii asteptam pe extraterestri?

  Esti convins ca EI exista si ca vor veni intr-o buna zi la noi? Sau ca au venit deja de cateva ori si tu n-ai fost acolo sa-i intampini? Daca esti unul dintre milioanele de pasionati pentru care scopul si idealul vietii ar fi sa vada un extraterestru in carne si oase (chiar daca n-or avea oase, poate nici carne), probabil stii unde sa te duci sa-i cauti si sa-i astepti. Daca esti doar un debutant, un aspirant, un novice, un boboc in cariera de cautator de extraterestri, atunci iata ceva cu care sa incepi: o lista de locuri unde se duce lumea sa ii astepte, bizuindu-se pe faptul ca acolo s-au intamplat niste lucruri care le dau speranta ca s-ar mai putea intampla, cand sunt si ei acolo.

  Vezi detalii
 • 10 atractii ale orasului Istanbul 10 atractii ale orasului Istanbul

  Aici se intalnesc – geografic si cultural – Europa si Asia. Grecesc, apoi turcesc – dar asta doar din punctul de vedere al istoriei oficiale – orasul Byzantium/Constantinopole/Istanbul a fost, de fapt, mereu la fel ca azi: un oras cosmopolit, loc de intalnire al Apusului cu Orientul, plus tot ceea ce mai e la mijloc intre acestea doua.

  Vezi detalii
 • Biserica din oase de om şi alte locaşuri de cult ciudate Biserica din oase de om şi alte locaşuri de cult ciudate

  Oase de om & sticle de bere: din ce se mai fac azi lacasele de cult? Piatra, lemn, caramida – astea au fost, timp de secole, materialele preferate ale omului cand s-a pus problema sa construiasca o un edificiu inchinat divinitatilor. Dupa aceea, a venit betonul – si a ramas pana azi. Iar pe dinauntru – lemn, sticla, metal, mai nou si plastic, ca e ieftin – cam din asta s-au facut si se fac bisericile, templele, moscheile. Dar, printre atatea alcatuiri din piatra, lemn, caramida si beton, cu décor din ingredientele de mai sus, mai apar prin lume, ici-colo, si cateva raritati arhitecturale, la care elementul-surpriza e reprezentat de materialele din care sunt facute sau cu care sunt impodobite in in interior. Dintre multele edificii religioase impunatoare sau stranii ale lumii acesteia, iata cinci care uimesc privirea si gandul prin neobisnuitul viziunii care a conceput fie structura peretilor, fie decoratia interioara, fie ambele, efectul fiind, in orice caz, surprinzator.

  Vezi detalii