Home - obiective turistice Articole Articole scrise de Cezar Dumitru
 
 • Kiev – la doi paşi de noi Kiev – la doi paşi de noi

  Dacă luaţi un manual de geografie pentru clasele primare, unul dintre primele lucruri pe care le înveţi sunt vecinii României... Aceştia sunt: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina şi Moldova... Ucraina? Ups, sunt vecinii noştri, avem o graniţă comună! Dar sunt spre Est... şi în goana noastră spre Vest am uitat să ne mai uităm şi spre Est, iar până când litoralul bulgăresc să “explodeze” am uitat să ne uităm de asemenea spre Sud... Câţi aţi fost la Budapesta şi câţi aţi călcat vreodată în Ucraina? Sunt sigur că foarte mulţi dintre voi, cei care citesc aceste rânduri, au fost la Budapesta şi extrem de puţini, în Ucraina... De aceea, Kievul e atât de aproape, dar aşa de aproape!

  Vezi detalii
 • Minsk, capitala Belarusului - o călătorie în timp Minsk, capitala Belarusului - o călătorie în timp

  Acum câţiva ani, am avut ocazia să călătoresc mai mult prin spaţiul ex-sovietic. Este evident, ca peste tot, arhitectura sovietică primează, dar parcă nicăieri nu am avut parte de o atmosferă de salt în timp ca la Minsk. Evident, hai să nu exagerez, nu este 100% o întoarcere în timp… între timp pe marile bulevarde staliniste ale oraşului au apărut McDonald’s şi restaurante cu terase cu umbrele Coca-Cola… Magazinele sunt însă pline de produse locale, nu prea găseşti multe din acele branduri de care te loveşti plictisitor pe orice meridian al lumii. În schimb, oraşul pare neschimbat….

  Vezi detalii
 • Cu degetul pe butonul roşu nuclear! Cu degetul pe butonul roşu nuclear!

  Am aflat despre Museum of Strategic Missile Troops din Pervomaisk, Ucraina, în mod întâmplător, răsfoind un pliant de la aeroportul din Kiev… şi nu mi-a trebuit mult să pun acest obiectiv pe un solid loc 2 la locurile de vizitat din Ucraina după centrala nucleară de la Cernobîl.

  Vezi detalii
 • Belfast – pe urmele războiului într-un Black Taxi Belfast – pe urmele războiului într-un Black Taxi

  Acum vreo 20 de ani, când călătorii se gândeau pe unde să se mai ducă, ce orizonturi să mai cucerească, evitau cu grijă „cei 4 B”. Cine erau cei 4 B ? Simplu - Bagdadul, Beirutul, Bosnia şi Belfastul. Douăzeci de ani mai târziu, situaţia s-a mai schimbat. Bagdadul continuă să fie un loc destul de periculos de vizitat, Beirutul s-a pacificat şi, încet-încet, revine ca o destinaţie „cool” pe harta lumii, în Bosnia e linişte şi frumos, iar Belfastul reintră pe harta turistică a lumii în urma „Acordurilor de Vinerea Mare”…

  Vezi detalii
 • Bhutan – Tiger’s Nest, coroana regatului Bhutan – Tiger’s Nest, coroana regatului

  După vreo două zile mai relaxate, ghidul ne-a dat trezirea la cântatul cocoşilor… astăzi aveam să traversăm o bună parte din Bhutan, înapoi de la Punakha până la Paro, la aeroport. Mâine, urma să vizităm cel mai important monument din Bhutan – Tiger’s Nesta… dar până atunci, urma un drum destul de lung pe autostrada trans-bhutaneză. Lung ca ore, nu şi în kilometri.

  Vezi detalii
 • Bhutan, episodul 3: pe urmele Nebunului Divin Bhutan, episodul 3: pe urmele Nebunului Divin

  Dimineţile de octombrie în Thimphu sunt reci, dar revigorante! Mai ales când hotelul este situat pe o culme şi ai parte de panorama întregii văi spre capitală. Dar nu e timp de adăstat prea mult pe terasă, pentru că astăzi avem un drum mai lung pe şoselele meandrate ale Bhutanului.

  Vezi detalii
 • Thimphu, capitala fără semafoare a Bhutanului (episodul II) Thimphu, capitala fără semafoare a Bhutanului (episodul II)

  După aterizarea şi prima zi petrecută în Paro, seara ne-am cazat undeva la porţile de intrare ale capitalei… Urma să o descoperim a doua zi.

  Vezi detalii
 • Bhutan, micul regat budist de la picioarele Himalayei (episodul I) Bhutan, micul regat budist de la picioarele Himalayei (episodul I)

  Când am sunat la Vodafone să întreb dacă există acord de roaming cu Bhutan, tipa de la call center m-a întrebat dacă Bhutan e o ţară. I-am spus că e o firmă de butelii a lui Borcea. Până la urmă, l-o fi întrebat pe Dr. Google şi mi-a răspuns că nu există roaming cu Bhutanul (de fapt, nimeni din România sau de aiurea n-are). Dar replica naivă a fetei de la Vodafone e o dovadă a cât de puţin este cunoscută această ţară.

  Vezi detalii
 • Nepal, la picioarele Himalayei. Episodul 4 – rafting, safari, parapantă sau ce altceva mai poţi să faci în Nepal Nepal, la picioarele Himalayei. Episodul 4 – rafting, safari, parapantă sau ce altceva mai poţi să faci în Nepal

  Dacă, în primele trei episoade, am trecut în revistă câte ceva din istoria, tradiţiile şi arhitectura Nepalului, astăzi voi avea un articol mai plin de adrenalină. Pentru că, dacă te duci în Nepal, nu o să te limitezi doar la a vedea palate şi temple sau la a urca pe Everest, atunci când poţi să ai parte de o mulţime de activităţi memorabile, multe la preţuri net inferioare celor din Europa.

  Vezi detalii
 • Nepal, la picioarele Himalayei. Episodul 3 – celelalte oraşe regale din valea Kathmandu Nepal, la picioarele Himalayei. Episodul 3 – celelalte oraşe regale din valea Kathmandu

  Pentru călătorul în Nepal, nu este cazul să fie acaparat întru totul de Kathmandu. La nici jumătate de oră de mers cu maşina, se află încă două oraşe istorice, Patan şi Bhaktapur, înzestrate şi ele cu bogăţii arhitectonice şi culturale prim ordin. De-a lungul secolelor, cele trei mari oraşe de pe valea Kathmandu s-au duelat militar, arhitectonic şi cultural până când muntenii din Gurkha au coborât din Himalaya şi i-au liniştit pe toţi, cucerind cele trei oraşe pe care le-au integrat în noul Regat al Nepalului. Asta se întâmpla în 1769 şi, de atunci, cele două oraşe au intrat în penumbra Capitalei. Dar minunile arhitectonice s-au păstrat, iar faptul că nu mai joacă rolul de capitale le scuteşte de o bună parte din traficul bezmetic din Kathmandu.

  Vezi detalii