Home - obiective turistice Articole Articole scrise de Cezar Dumitru
 
 • Turist în Coreea de Nord - EP. 5: În zona fierbinte – la Panmunjon! Turist în Coreea de Nord - EP. 5: În zona fierbinte – la Panmunjon!

  După turul Pyongyangului, după-amiază avem parte de show din nou... şi în acelaşi loc, pe marele stadion „1 Mai”... Spectacolul de astăzi se numeşte „Mass Gymnastics” şi este versiunea mai „modestă”, dar şi mai sportivă, a Arirangului... Numărul de participanţi este similar, doar că spectacolul are loc ziua, şi nu noaptea, deci nu se foloseşte toată recuzita de lasere, proiectoare, iar regizorul nu se mai joacă cu lumini şi umbre. În schimb, sunt destule părţi luate din Arirang, mai ales cele despre viaţa fericită de azi din Coreea de Nord. În rest, poveştile cunoscute – unificarea Coreei, dezvoltarea economică şi finalul apoteotic... A fost frumos, nu mă pot plânge, Doamne fereşte!

  Vezi detalii
 • Turist în Coreea de Nord - EP. 4: De la vasul spion american la marile monumente ale Pyongyang-ului Turist în Coreea de Nord - EP. 4: De la vasul spion american la marile monumente ale Pyongyang-ului

  Pranzul ne este servit inapoi in enclava aurita de la hotel. As fi preferat undeva in oras, mai ales ca exista cateva restaurante cu nume extrem de originale printre care “Pyongyang Numer One Duck Restaurant” (oare o exista si un “number 2” ?), dar programul zice ca vom manca la hotel in acelasi cadru mirific cu picturi mari cu peisaje pline cu flori. Oricum, ghidul ne-a promis ca in zilele urmatoare vom manca in oras, inclusiv la un restaurant unde fostul presedinte sud-coreean care a facut o vizita istorica in Coreea de Nord in 2000 a mancat de s-a lins pe degete. Oferta de mancare la fel de imensa… Printre preparate, suntem asigurati ca lipseste carnea de caine – doar ticalosii din Sud mananca asa ceva.

  Vezi detalii
 • Turist în Coreea de Nord - EP. 3: Onor Marelui Conducător Turist în Coreea de Nord - EP. 3: Onor Marelui Conducător

  Dimineaţa, la ora 6:00, de la etajul 24 al Hotelului Yanggakdo, Pyongyang-ul pare un oraş părăsit brusc, precum cele mayaş, din antichitate. Nicio maşină nu se strecoară printre blocurile din oraş, niciun om pe stradă, linişte mormântală. Doar jumătate de oră mai târziu însă, străzile se populează brusc şi, din când în când, mai poţi vedea vreun camion, vreun autobuz sau vreun microbuz... Oare de ce or fi construit aceste imense şosele, când nu au maşini? Probabil pentru viitor, când vor fi pline cu Hyundai, Kia sau Daewoo!

  Vezi detalii
 • Turist in Coreea de Nord - EP. 2: Arirang, cel mai mare spectacol de pe Planetă Turist in Coreea de Nord - EP. 2: Arirang, cel mai mare spectacol de pe Planetă

  În drumul dintre aeroport şi capitala Coreei de Nord, ghizii noştrii aveau o mare dilemă. Conform programului venit prin telex de la Beijing, în prima seară trebuia să ne ducem la hotel să ne cazăm, să luăm cina la un restaurant şi apoi să ne ducem să vedem Arirang, marele spectacol omagial nord-coreean. Cum avionul nostru decolase cu vreo 2 ore întârziere din Beijing, plus problema cu bagajul lipsă, eram cam în criză de timp... Şi era de neconceput să ratăm Arirang-ul! Aşa că până la urmă, hotărâm să mâncăm, apoi să mergem la Arirang, pentru a ne caza la hotel mai târziu... Ghidul se gândeşte puţin şi apoi zice că e o idee bună. Când ajungem la restaurant, va da un telefon la hotel să anunţe că întârziem (ca să nu intre personalul în fibrilaţii).

  Vezi detalii
 • Turist in Coreea de Nord - EP. 1: Bine aţi Venit în Republica Populară Democrată Coreeană Turist in Coreea de Nord - EP. 1: Bine aţi Venit în Republica Populară Democrată Coreeană

  Care este cea mai închisă ţara din lume ? Unii s-ar gândi la o monarhie conservatoare dornică să-şi păstreze intactă tradiţia cum e Bhutanul, alţii la o ţara unde clanurile îşi dispută fiecare colţ de stradă cum ar fi Somalia, dar mulţi ar spune că probabil o ţară dictatorială ca Myanmar, Turkmenistan sau Coreea de Nord sunt cele mai închise ţări din lume... Ei bine, am fost în Coreea de Nord, ultimul bastion al comunismului "pur" de pe Pământ... şi nu a fost chiar aşa de greu de intrat.... şi nici de ieşit :)

  Vezi detalii