Home - obiective turistice Articole Articole scrise de Claudia Moşoarcă
 
 • Coburg pentru o zi Coburg pentru o zi

  Ce se întâmplă când se strang la un loc patru castele, un blazon princiar, cel mai mare festival de samba al Europei, case medievale, un muzeul al păpuşilor, cârnaţi şi bere bavareză? Iese la iveală ceva deosebit: Coburg, un oraş german prin excelenţă, dar şi o urbe modernă ancorată în tradiţie

  Vezi detalii
 • Simbolul Barcelonei - La Sagrada Família Simbolul Barcelonei - La Sagrada Família

  În Barcelona, constructorii au început lucrările la Sagrada Família în 1882, le continuă azi cu hotărâre şi încă nu cunosc cu exactitate data la care vor finaliza cea mai înaltă biserică din lume: cândva în prima treime a secolului XXI. Susţinerea financiară a muncii lor vine din donaţii private şi din taxa de vizitare, însă în permanenţă e nevoie ca sumele strânse să fie suficient de mari ca să nu determine opriri în procesul de construcţie. Simbol al Barcelonei, La Sagrada Família se pregăteşte să devină, la un moment dat în istorie, unul universal.

  Vezi detalii
 • Itaipu – inginerie la superlativ pe teritoriu binaţional Itaipu – inginerie la superlativ pe teritoriu binaţional

  De peste treizeci de ani, Brazilia şi Paraguay împart frăţeşte hidrocentrala Itaipu, cea mai mare sursă de energie regenerabilă a lumii. Când construcţia din beton a barajului a fost terminată, fluviul Paraná a inundat un teritoriu imens, aducând schimbări majore în habitatul subtropical. Deşi începuturile poveştii Itaipu au stat sub semnul controverselor, statisticile de azi adună cifre importante cu reuşite în plan socio-economic, pentru un rezultat cu succes deplin.

  Vezi detalii
 • Manneken Pis din Bruxelles Manneken Pis din Bruxelles

  Ghidurile turistice ale Bruxellesului te îndeamnă să cauţi chiar în centru simbolul oraşului: Manneken Pis. În timp ce rătăceşti la sud de Grand Place (Piaţa Mare), mai bine renunţi la învârtitul hărţii în mână şi te uiţi după un grup de turişti opriţi pentru a face fotografii. Poţi fi sigur că acolo, la întretăierea străduţelor pavate, în spatele unui gard din fier forjat, ai dat de celebra statuie. Dacă n-ar fi fost alţi curioşi ca tine, care să fi ajuns înainte şi să-ţi indice bine locul, poate că ai fi ratat întâlnirea cu Manneken Pis, ori ai fi întârziat-o. Şi asta fiindcă „Băieţelul care face pipi” este în realitate o statuie mică din bronz, de 60 cm înălţime, aşezată într-o nişă înaltă, frumos sculptată în piatră între doi pereţi albi. Pe cât de pitic se arată Manneken Pis, pe atât de specială este semnificaţia lui pentru un oraş ca Bruxellesul.

  Vezi detalii
 • Metropola extremelor – Mumbai Metropola extremelor – Mumbai

  Zilnic, în timp ce programul încărcat al celor 200 de trenuri de pe liniile Mumbaiului se derulează fără abateri, şoferii de autovehicule au răbdarea greu încercată de blocajele mari din traficul de pe marile artere. În arşiţa apăsătoare sau prin ploaia dezlănţuită de muson, 5000 de curieri livrează cu precizie maximă, în toate colţurile oraşului, pachetele de mâncare cerute de cele 200.000 de comenzi din fiecare zi. Alte sute de mii de oameni rătăcesc pe străzile prăfuite, în căutarea celei mai prost plătite slujbe ocazionale. Lângă zgârie –norii cu feţe din sticlă şi în spatele magazinelor de lux, mahalalele îşi duc sărăcia cu o firească resemnare. În Mumbai, viaţa trece de la o extremă la alta cu o dezinvoltură tinerească, pregătindu-se pentru mega-oraşul viitorului apropiat.

  Vezi detalii
 • Rotterdam – marele port al Europei Rotterdam – marele port al Europei

  În cel mai mare port al Europei, Rotterdam, prea puţine lucruri mai amintesc de satul pescăresc apărut în 1270 lângă un baraj de pe râul Rotte. Ultimul război mondial a şters din peisajul olandez centrul oraşului cu trecut medieval şi i-a ambiţionat pe localnici să-l reconstruiască după tipare moderniste. Chiar şi portul mare al Rotterdamului s-a reinventat: dintr-un simplu nod comercial şi de transport fluvial a ajuns astăzi un centru internaţional reprezentativ, adăugând valoare în plan economic, industrial şi turistic.

  Vezi detalii
 • T166 – trenul de la Lhasa la Xi’an T166 – trenul de la Lhasa la Xi’an

  De câţiva ani, calea ferată şerpuieşte pe întinderile platoului tibetan, legând Lhasa de Golmud şi, mai departe, de Xining, acolo unde înălţimile descresc spre terasele orezăriilor. Tibetul, aparent nepăsător, se lasă privit din spatele geamurilor mari ale trenurilor ce pleacă grăbite către marile oraşe ale Chinei.

  Vezi detalii
 • Casele lui Gaudí de pe Passeig de Grácia din Barcelona Casele lui Gaudí de pe Passeig de Grácia din Barcelona

  Al doilea în topul bulevardelor vestite ale Barcelonei, după Las Ramblas, Passeig de Grácia deţine întâietatea în ceea ce priveşte luxul: e considerată cea mai scumpă stradă din întreaga Spanie, e ticsită cu magazine exclusiviste, hoteluri de lux şi sedii de firme şi are cea mai mare concentraţie de clădiri construite în stil modernist. Aşadar, nu puteau lipsi de aici casele proiectate de Antoni Gaudí i Cornet, genialul arhitect şi designer catalonez.

  Vezi detalii
 • Nuferi şi stuf la Sulina Nuferi şi stuf la Sulina

  În stufărişul din jurul Sulinei, luciul apei desparte lumea adâncurilor, cu puzderia ei de peşti neobosiţi, de cea a văzduhului, cu înaripatele lui gălăgioase. Când barca îşi trece tăcută lemnul peste unde, iar undiţa stă cuminte pe fundul ei, cele două lumi netulburate îşi lasă vietăţile să se foiască în voie printre şi deasupra trestiilor, a ciulinilor de baltă ori a papurii arse de soare. Pescuitul se uită, călătorul fiind prins de mirajul Deltei, în singurătăţile canalelor de apă cu linii nesfârşite

  Vezi detalii
 • Castelul Hohenzollern – casa unei dinastii europene Castelul Hohenzollern – casa unei dinastii europene

  Dincolo de zidul de cărămidă al bastionului vestic din Castelul Hohenzollern, se întind ţinuturile străvechi ale şvabilor din sudul Germaniei. Satele şi oraşele lor, podgoriile şi lanurile se lasă păzite de două lanţuri muntoase deloc falnice: Munţii Pădurea Neagră şi Munţii Schwäbische Alb. Sub crestele lor împădurite, o mare dinastie germană se năştea acum 1000 de ani, pentru a scrie file importante din istoria ţării şi a întregii Europe.

  Vezi detalii