Home - obiective turistice Articole Articole scrise de Irina Bakó
 
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul X) – Laos (partea a II-a) Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul X) – Laos (partea a II-a)

  După multiversul din Vang Vieng am plecat înspre tradiţionalistul Luang Prabang într-un minibus plin cu turişti adolescenţi plini de semne de marker şi bandane colorate printre cei mai spectaculoşi munţi. Ne-am oprit la un fel de restaurant singuratic de lângă un sat cu case din frunze de palmier şi bambus, unde am mâncat nişte orez cu ketchup şi ou. Ce vedeţi pe pereţi sunt cd-uri cu muzică pop laoţiană şi probabil thailandeză.

  Vezi detalii
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul IX) – Laos (partea I) Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul IX) – Laos (partea I)

  În Laos (Republica Democratică a Poporului Laoţian) o să găsiţi o formă foarte ciudată de socialism. Dacă romantismul şi nostalgia comunistă îşi au locul undeva în lume, Laos este acel loc. Spre deosebire de Vietnam, o ţară care a făcut şi ea la rândul ei parte din Indochina franceză, Laos este cel mai libertin şi democratic loc din toată zona, lucru care se datorează exclusiv străinilor tineri şi dornici de distracţie care îl invadează în fecare sezon uscat.

  Vezi detalii
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul VIII) – Metro Manila, Filipine Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul VIII) – Metro Manila, Filipine

  Am auzit foarte multe lucruri negative despre Manila înainte să ajung acolo, lucruri care mi-au scăzut aşteptările mult sub nivelul minim de entuziasm de care sunt capabilă. Mi s-a povestit că ar fi groapa de gunoi a lumii, un fel de Rio doar cu favele în jurul unui mare mall, unde oamenii se ucid între ei pentru un dolar, unde copiii cerşetorilor sunt sedaţi tot timpul, unde fetele frumoase dar sărace nu au alt destin decât prostituţia, unde biserica e autoritatea supremă şi poluarea ajunge de 3 ori mai sus ca în orice alt oraş din Asia de sud-est.

  Vezi detalii
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul VII) – Mountain Province, Filipine Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul VII) – Mountain Province, Filipine

  Dacă data trecută ne aflam încă pe plajele galbene ale insuliţelor filipineze, de data asta revenim pe insula principală, Luzon, unde schimbăm radical temperatura şi urcăm la peste 1500 de metri până în Mountain Province, ca să căutăm legendarele orezării suprapuse. Aparent, aceste terase sunt mai vechi de 1500 de ani, timp în care au funcţionat neîntrerupt, acoperind munţii pe toate părţile pe măsură ce se măreau progresiv.

  Vezi detalii
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul VI) – Filipine: din insule înspre munţi Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul VI) – Filipine: din insule înspre munţi

  Vă povesteam data trecută că, dacă s-ar putea, aş scrie despre fiecare kilometru al insulei Palawan din Filipine; aşadar, iată cea de-a doua parte a episodului dedicat celui mai frumos loc din lume (pe care l-am vazut pana acum). Cineva menţionase în commenturile de la articolul precedent faptul că am uitat să precizez că filipinezii sunt cei mai minunaţi oameni – şi într-adevăr, dintre toţi asiaticii, filipinezii sunt cei mai primitori, zâmbitori, prietenoşi, corecţi, modeşti şi binevoitori.

  Vezi detalii
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul V) - Palawan, Filipine Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul V) - Palawan, Filipine

  În episodul trecut eram încă în Singapore, într-o lume complet diferită şi diametral opusă locului de care urmează să vă povestesc acum. Această insulă filipineză, Palawan, este cel mai frumos loc în care am pus piciorul până acum şi sunt tentată să spun că se numără cu siguranţă printre cele mai impresionante locuri din lume. Zborul din Manila, capitala Filipinelor, până în “capitala” Palawanului, Puerto Princesa, dureză doar o oră, dar e ca şi cum ai călători în timp.

  Vezi detalii
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul IV) - Singapore Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul IV) - Singapore

  Nu ştiu în ce măsură e un mit amenda de 500 de dolari dacă eşti prins aruncându-ţi guma de mestecat pe stradă în Singapore, dar mie oraşul/ţara aceasta mi s-a părut unul dintre cele mai libere şi mai confortabile locuri din lume. E adevărat că există CCTV peste tot şi o serie omniprezentă de afişe care te sfătuiesc să raportezi orice fel de formă de abuz sau criminalitate, însă prezenţa poliţiei e complet insesizabilă şi toată senzaţia de control nu face altceva decât să contribuie la sentimentul general de siguranţă şi confort.

  Vezi detalii
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul III) - Din Malaezia în Singapore Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul III) - Din Malaezia în Singapore

  Rămăsese să vă povestesc despre legăturile dintre Malaezia şi Singapore, dar înainte de asta (sau în cazul în care v-a adus Google aici cu search-termul “vacanţă Malaezia”) e cazul să vă fac o listă cu ce trebuie să ştiţi dacă vă gândiţi să vizitaţi Malaezia în viitor.

  Vezi detalii
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul II) - Din Borneo în Kuala Lumpur Cu rucsacul prin Asia de Sud-Est (episodul II) - Din Borneo în Kuala Lumpur

  Povesteam în episodul trecut despre o insulă din marea Celebes, una dintre cele mai spectaculoase mări din lume ca viaţă subacvatică, şi despre locuitorii ei neobişnuiţi, supranumiţi de comunităţile locale “sea gypsies.”

  Vezi detalii
 • Cu rucsacul prin Asia de Sud Est (episodul I) Cu rucsacul prin Asia de Sud Est (episodul I)

  Am plecat într-o călătorie prin Asia de Sud Est la începutul lui 2012, cu intenţia de a acoperi, cu un rucsac de 15 kg in spate, un teritoriu pe jumătate cât Europa. Am trecut prin Laos, Cambogia, Vietnam, Malaezia, Singapore, Indonesia şi Filipine până acum; 6 ţări în 6 luni pare un timp destul de scurt, şi este în mod cert, pentru ca în toată această perioadă am ajuns doar în câteva din multele locuri interesante din fiecare ţară. Cu toate acestea, pot să spun că de multe ori e suficientă o lună ca să poţi să-ţi faci o idee despre un popor şi şă afli de ce e unic. Despre aceste particularităţi aş vrea să vă povestesc, înainte ca voi să ajungeţi în oricare din aceste locuri - în principiu pentru că documentarea e cel mai sigur mod de a simplifica lucruri care care consumă timp şi resurse. Mă refer în special la informaţii despre obiceiuri locale, tabuuri, religie, reguli de bună-purtare sau la atitudinea localnicilor faţă de străini.

  Vezi detalii
 
 • 1