Home - obiective turistice Articole Articole scrise de Alexandru Safta
 
 • Cele mai prietenoase oraşe pentru biciclişti Cele mai prietenoase oraşe pentru biciclişti

  Inventată în secolul al XIX-lea, este unul dintre cele mai simple mijloace de transport, 100% prietenoasă cu mediul, ieftină şi adecvată aproape oricărui colţ de lume: bicicleta. În vremurile pe care le trăim, când soluţii inginereşti de top, vehicule ultra-rapide şi tehnică avansată modelează lumea din jurul nostru, bicicleta pare a fi atemporală şi universală. Se estimează că există aproximativ un miliard de biciclete în toată lumea – de două ori mai multe decât maşini, iar în unele locuri acest mijloc de transport este cel mai popular mod de deplasare. Iată locurile unde bicicletele rivalizează cu maşinile şi care oraşe ale lumii sunt mai prietenoase cu aceste aparate de... mişcare.

  Vezi detalii
 • Cele mai impresionante gări din lume Cele mai impresionante gări din lume

  Ne plac trenurile pentru că sunt rapide, relativ ieftine şi, nu în ultimul rând, prietenoase cu mediul. Dar călătoriile feroviare înseamnă mai mult decât ecologie şi consideraţii financiare. Sigur, este vorba şi despre plăcerea drumului, dar foarte importante sunt şi gările. Fie ele găzduite de complexe gotice încărcate istoric sau de terminale ultramoderne, cele mai impresionante zece gări din lume surprind nu doar printr-o arhitectură uluitoare şi printr-un design inedit, dar şi prin elemente complet atipice: o junglă, un bar sau o plajă.

  Vezi detalii
 • Imagini înşelătoare ale destinaţiilor de vacanţă Imagini înşelătoare ale destinaţiilor de vacanţă

  Nu de puţine ori, ne alegem destinaţiile de vacanţă orientându-ne (şi) după imaginile pe care agenţiile turistice sau hotelurile le folosesc în campaniile de promovare a pachetelor pe care le oferă - chiar dacă ştim deja, din înţelepciunea bătrânilor, că “nu este bine să te iei după aspect”. Portalul de turism Oyster.com trage un foarte plastic şi de impact semnal de alarmă privitor la criteriile opţiunilor noastre pentru relaxare.

  Vezi detalii
 • Cele mai neobişnuite baruri din lume Cele mai neobişnuite baruri din lume

  Istoria consumului de alcool - în mod organizat - şi a meseriei de barman merge în trecut până în vremuri antice. Casele publice de băut, aşa cum erau denumite în vechime, serveau ca locuri de întâlnire atât pentru oamenii din clasele inferioare şi mijlocii, cât şi pentru cei din păturile înalte ale societăţii; erau puncte şi prilejuri de adunare pentru familii şi prieteni. În zilele noastre, există câte un bar sau un pub potrivit fiecărui gust şi oricărei stări. Pentru cei aflaţi în căutare de neobişnuit, de bizar şi chiar scandalos pe scenă internaţională a barurilor, există o mare varietate de opţiuni.

  Vezi detalii
 • Nomazii statornici – prin lumea largă în casele mobile Nomazii statornici – prin lumea largă în casele mobile

  Imaginează-ţi cum ar fi să trăieşti viaţa liber de orice constrângeri tipice societăţilor umane moderne şi să poţi schimba oricând, după bunul plac, peisajul şi mediul în care îţi duci existenţa. Toate acestea fără a renunţa măcar o clipă la confortul cochetei tale locuinţe... pe roţi. O asemenea viaţă nu mai este exclusiv apanajul visătorilor săraci şi hoinari a căror rulotă le este, pentru că nu au alternativă, şi casă. Astăzi şi pe viitor, ultramoderne şi utilate, locuinţele mobile adaptate caroseriilor unor vehicule utilitare, camioane, trailere, autocare, cisterne şi chiar biciclete le oferă călătorilor posibilitatea de a se simţi acasă oriunde se află în lume. Câteva există, altele se află în faza de concept.

  Vezi detalii
 • Londra - oraşul simbolurilor oculte Londra - oraşul simbolurilor oculte

  În timp ce autori de literatură ancorată în universul simbolurilor, precum Dan Brown, vânează, în operele lor, misterele masonice în locuri precum Washington DC şi Roma, există minţi a căror atenţie se îndreaptă în direcţia Londrei mistice, după o urmă ce duce spre Isaac Newton şi Jack Spintecătorul, spre Catedrala Sfântul Paul şi faimosul turn One Canada Square, dar şi către teorii ale conspiraţiei şi forţe oculte.

  Vezi detalii
 • Bled - Tărâmul din basmele slovene Bled - Tărâmul din basmele slovene

  În general, atunci când oamenii vorbesc despre un loc spunând că acesta „pare desprins din basme” exagerează. Ei bine, Bled ar putea fi una dintre puţinele excepţii de la regulă. Cu o frumuseţe naturală de nedescris, localitatea slovenă, renumită pentru climatul său blând şi pentru curativele ape termale, se califică în rândul celor mai spectaculoase staţiuni alpine.

  Vezi detalii
 • 10 drumuri si strazi unice in lume 10 drumuri si strazi unice in lume

  Nu este pentru nimeni o surpriza ca, si in domeniul drumurilor, al strazilor, soselelor, bulevardelor, aleilor si autostrazilor, exista recorduri. Sunt milioane in toata lumea si, ca atare, intre ele, unele trebuie sa se distinga. Acest lucru este firesc si totusi, trasaturile care dau caracterul unic al acestor constructii imbraca, de cele mai multe ori, forme neasteptate. Iata-le pe primele zece.

  Vezi detalii
 • Top 10 cele mai ecologiste tari in 2010 Top 10 cele mai ecologiste tari in 2010

  Indicele Performantelor Ecologiste din 2010, care analizeaza, din punct de vedere ecologist, 163 de tari, pe baza a 25 de indicatori de performanta ce vizeaza atat sanatatea publica in raport cu mediul, cat si vitalitatea ecosistemelor, a fost facut public si merita analizat in detaliu - atat de natiunile aspirante la succese ecologice, cat si de turistii constienti de importanta sanatatii naturii.

  Vezi detalii
 • Cele mai nebunesti 10 parcuri tematice din lume Cele mai nebunesti 10 parcuri tematice din lume

  Parcurile tematice ii destind si ii amuza pe oameni, oferindu-le deopotriva copiilor si adultilor distractii nesfarsite. Totusi, undeva pe drumul spre hilar, unele parcuri tematice au depasit pragul amuzamentului si au devenit pur si simplu ciudate. Iata cateva dintre cele mai bizare exemple ale lumii...

  Vezi detalii