Home - obiective turistice Egipt Date generale

Egipt

Date generale

 
Descriere
Egiptul este o tara araba din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, limitata la nord de Marea Mediterana, la est de Fasia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba si de Marea Rosie, la sud de Sudan iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo. Este o tara faimoasa in toata lumea, gratie misterului care inconjoara cultura si istoria poporului sau dar mai ales monumentelor unice construite aici in vremuri antice - piramidele, Sfinxul si altele.
 
Istorie
La inceputul mileniului III I.H. pe teritoriul de azi al tarii, ia fiinta Egiptul faraonic, care pentru 2000 de ani reprezinta una din principalel puteri ale Orientului Apropiat, leaganul unei stralucite civilizatii antice. Egiptul este ocupat in 525 I.H. de Persia ahemenda, in 332 I.H. de Alexandru cel Mare; Alexandria devine in 331 I.H. capitala regatului elenistic.Teritoriul este cucerit in 639 de arabi care impun islamismul si limba araba. In 961 Egiptul devine Centrul Califatului Fatimid independent, apoi al dinastiei Aijubizilor (1175 - 1252) si al statului mamelucilor (1260 - 1517), pentru a fi transformat in 1517 in provincie a Imperiului Otoman. Pasa Mohamed Ali reuseste in scurt timp sa dobandeasca independenta. Revolutia nationala din 1879 - 1882 provoaca interventia Marii Britanii care transforma Egiptul in protectorat englez. La 8 Iunie 1953 este abolita monarhia si Egiptul se proclama republica suverana. In 1958 Egipt si Siria formeaza Republica Araba Unita la care adera si Yemenul; Siria si Yemenul parasesc Republica Araba Unita, care adopta in 1971 numele de Republica Araba Egipt. G. A. Nasser devine prim - ministru (1954 - 1956), apoi presedinte al statului (1956 - 1970), initiind o serie de reforme progresiste. Dupa moartea acestuia, Mohamed Anwar El Sadat este ales presedinte al statului la data de 16 Octombrie 1970. Dupa autorizarea partidelor politice 29 Iunie 1977 sunt create Partidul National Democrat, condus de presedintele Sadat si Partidul Social Muncitoresc, de opozitie. Actualul presendinte Mohammed Hosni Mubarak este la al cincilea mandat in fruntea tarii, a fost ales pentru prima data pe 14 Octombrie 1981. Independenta statului a fost obtinuta la 28 Februarie 1922 in fata Marii Britanii.
 
Cultura
Egiptul este o tara cu o imensa diversitate culturala. In fiecare oras mare al tarii pot fi descoperite traditii pastrate din vremea faraonilor, in timp ce in alte parti pot fi intalnite costumatii tribale, introduse de multi invadatori, de-a lungul secolelor. Contradictiile si contrastele dintre regiunile Egiptului, atunci cand il compari cu alte tari din Orientul Mijlociu, fac ca Eghiptul sa para cumva pornit impotriva strainilor. Totusi, traditiile si obiceiurile de aici sunt pline de caldura si ospitalitate fata de vizitatori. Adevarata natura a localnicilor iese la iveala de oricate ori ai nevoie de ajutor si aceiasi oameni te invita in casele lor fara sa te cunoasca si iti zambesc. Din populatia de 71 milioane de cetateni a Egiptului, 62 milioane sunt de religie musulmana, in timp ce 7 pana la 9 milioane cu crestini ai bisericii Copte. Mulsulmani sau crestini, egiptenii nu sunt extremisti religiosi, dar principiile credintei se reflecta in existenta lor zilnica. Ca in toata lumea musulmana, Ramadanul este luna sfanta in care toti se apropie si se respecta reciproc. Este luna in care Egiptul sta treaza noaptea, luna in care se fac donatii si acte de caritate la nivel inalt, vremea iertarii si a armoniei. Desigur, comertul, negotul si bacsisurile reprezinta un mod de viata in Egipt. Localnicele le sunt net subordonate barbatilor si nu au voie sa umble descoperite. Cultura Egiptului inseamna cultura musulmana, dar si antichitate, regasita in arta si in povestile mitologice despre zei, in hieroglife si obiceiuri.
 
Geografie
Relieful este dezvoltat pe platouri din gresie sau calcar; un sector intins al Desertului Sahara ocupa cea mai mare parte a tarii. Varful Jebel Catherina, inalt de 2 629 m, este cel mai inalt punct al tarii. Marea Mediterana si Marea Rosie ii ofera Egiptului 2,450 km de coasta. Suprafata Egiptului este de 1 001 450 kmp. Fusul orar este GMT +2, codul telefonic al tarii este 20, iar undele de emisie radio acopera AM 42, FM 14, ultrascurte 3. Egiptul consta dintr-un vast platou desertic intrerupt de valea Nilului, cel mai important rau de aici, si de delta acestuia. Portiuni din valea Nilului sunt legate de stanci munctuoase, in timp ce malurile fluviului sunt relativ plate in alte zone, permitand dezvoltarea agricola.
 
Regiuni
Egiptul este impartit in 26 de guvernorate, distribuite in 6 regiuni: Egiptul Inferior (delta de nord a Nilului, coasta mediteraneana, Cairo si Alexandria); Egiptul Mijlociu (zona de-a lungul Nilului, unde regatele Inferior si Superior se intalnesc); Egiptul Superior (un lant uimitor de orase-temple, localizate de-a lungul intinderii sudice a Nilului); Desertul de Vest (Oaza Vestica: cinci petice verzi, fiecare cu atractiile ei proprii); Coasta Marii Rosii ( plaje luxoase, viata marina ); Sinai( peninsula izolata, cu relicve fascinante ale trecutului ).
 
Orase importante
Cairo, Alexandria, Gaza, Giza, Shubra el Khema, Tanta, Assyut, Zagazig, Assuan
 
Destinatii turistice
Cairo - capitala, cel mai mare oras al Africii (aprox. 2500 kmp), o metropola galagioasa de aprox. 20 milioane locuitori, la care se adauga aglomeratia de turisti si provincialii. Khan el-Khalili este unul dintre cele mai atractive zone din Cairo. Este un Suq (denumirea araba pentru bazar). HURGHADA este situata pe malul Marii Rosii, la 500 km de Cairo si este una din cele mai renumite statiuni litorale din Egipt. El Gouna - mica Venetie a Egiptului se afla la doar cateva minute de Hurghada. Sharam El Sheikh e cea mai frumoasa statiune din Peninsula Sinai. Platoul Giza. Valea Regilor.
 
Clima
Clima este subtropicala pe litoralul Marii Mediterane si in Delta Nilului, cu valori medii ale temperaturii de 16°C iarna si 24°C vara. Precipitatiile sunt scazute si cad indeosebi in timpul iernii: 322 mm la Alexandria si numai 160 mm la Cairo. La sud de capitala clima este tropical-desertica cu precipitatii aproape inexistente si valori ridicate ale temperaturilor. Intre lunile Junie si August temperaturile sunt foarte ridicate, peste 40 de grade. Cele mai bune perioade sunt intre lunile Martie - Mai si Septembrie - Noiembrie.
 
Limba
Limba oficiala este dialectul egiptean al limbii arabe moderne. Calatorii nu ar trebui sa aiba dificultati in a gasi pe cineva vorbitor de limba engleza, mai ales in centrele turistice. Egiptenii sunt dornici sa isi imbunatateasca engleza, asadar oferirea de noi cuvinte sau corectarile usoare ale unor greseli vor fi apreciate.
 
Cum ajungem ?
Cea mai eficienta metoda de a calatori din Romania in Egipt este, desigur, avionul. Un zbor nu dureaza mai mult de 3 ore cu toate formalitatile de frontiera, iar un bilet dus-intors poate costa intre 50 si 400 euro, in functie de compania aeriana si de tipul zborului - direct sau cu escala. O alternativa a acestei metode de calatorie este una mai aventuroasa si de o durata mult mai mare, cea cu autoturismul personal. Distanta ce trebuie parcursa este de aproximativ 3 000 kilometri si trebuie traversate tari precum Bulgaria, Grecia, Turcia, Siria, Iordania si Israel. Taxe multe, legi diferite. Accesul in Egipt este permis doar dispunand de un document denumit "carnet du passage", prin care turistul se obliga sa nu vanda masina pe teritoriul Egiptului, sau oferind o garantie la vama.
 
Cu ce ne deplasam ?
Egiptul are un sistem foarte extins de transport public si privat, cu ajutorul caruia se poate calatori aproape oriunde in Egipt relativ ieftin. Trebuie mentionat insa ca in mare parte aceasta tara duce lipsa de nume ale strazilor, ceea ce poate transforma calatoria pe cont propriu intr-o experienta dificila. Se stie ca nicio vizita in Egipt nu este completa fara o calatorie pe raul Nil. O astfel de excursie se poate face cu felluca - un vas traditional de navigatie sau cu un vas de croaziera modern. Sistemul de autocare functioneaza in aproape toate orasele si satele din Egipt, pretul fiind in general comparabil cu cel al unui bilet de tren pentru clasa a doua. Singure orase cu propriile sisteme de autobuze si microbuze sunt Cairo si Alexandria. Sofatul in Egipt este o nebunie, asadar trebuie o cugetare atenta inainte de a face acest lucru. Cateva centre de inchiriat masini exista in Egipt, inclusiv Avis, Hertz, Thrify, Europcar si Budget. Un autoturism Toyota de oras poate costa intre 50 si 100 dolari pe zi. Este necesar sa fi depasit varsta de 25 de ani pentru a conduce aici. Sistemul feroviar este invechit si nu reprezinta o alternativa fericita a autocarului pentru a vizita tara. Egiptul are destule curse aeriene interne, surprinzator de ieftine si foarte eficiente. Mersul pe bicicleta nu gaseste un aliat foarte credincios in aceasta tara, din cauza caldurii foarte mari de pe toata perioada anului si din cauza distantelor foarte mari intre obiective.
 
Cu ce platim ?
Moneda nationala este lira egipteana ( 1 LE = ~ 50 bani ), cu subdiviziunea piastrul (PST). 1 LE=100 PST.1 litru de petrol 1,35 LE, o sticla de apa 1,50 LE, un bilet de autobuz 0,25 LE, o masa la restaurant 20 LE, o camera la hotel luxos peste 250 LE.
 
Obiective turistice
Opera din Cairo, Khedivial Opera House sau Teatrul Regal de Opera, Al-Azhar Park; Muzeul de antichitati egiptene, cunoscut ca Muzeul Egipten( este aflat in faimoasa piata Tahrir si in el sunt expuse peste 100 de mii de obiecte arheologice. Principalele atractii esunt Sala Mumiilor si Comoara lui Tuthankamon); bazarul Khan el-Khalili; Turnul televiziunii din Cairo; Piramidele de la Giza, in numar de 11 - 3 mari si 8 mici; Sfinxul; Valea Regilor si Templul Karnak din Luxor; Piramida de la Saqqarah; necropole, obeliscuri, vestigii romane, grecesti, palate, moschei, muzee. Lacul de acumulare Nasser, barajul Sadd al - Ali; templele Karnak si Luxor, Corabia solara; Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai; Templele Sobek si Haroeris si Kom Ombo; muzeul si acvariul amenajate in cladirea Institutului de Biologie Maritima a Universitatii din Cairo; Templul lui Horus din Edfu.
 
Excursii organizate
Sejururi de 8 zile, all inclusive Luxor: intre 400 si 500 euro/persoana Cairo-Hurghada: intre 500 si 600 euro/persoana Croaziera pe Nil: intre 550 si 700 euro/persoana Sharm al Sheikh: intre 600 si 800 euro/persoana
 
Sfaturi/informatii practice
In Egipt se poate introduce orice valuta liber convertibila. Banii se pot schimba la hotel, la case de schimb valutar sau in banci. In majoritatea hotelurilor si magazinelor se pot folosi carti de credit. Pe vapoarele de croaziera nu sunt acceptate cartile de credit; plata se efectueaza doar in numerar. In Egipt, practica bacsisului este oficiala; pentru un sejur de 8 zile, pregatiti in plus 100 de euro sau 150 de USD; din cauza temperaturilor extrem de ridicate, nu este recomandata vizitarea Egiptului in lunile de vara.