Home - obiective turistice Croatia Date generale

Croatia

Date generale

 
Descriere
Inainte de 1991, Croatia (care la acea vreme facea parte din Yugoslavia) era considerata de turisti drept o noua Costa del Sol. Avioane incarcate de turisti din Europa occidentala (circa 10 milioane de vizitatori in fiecare an) luau cu asalt coastele adriatice ale Croatiei, atrasi de soare, aerul medieval al oraselor si preturile economice. Ca urmare a violentei disolutii a federatiei iugoslave, imaginea publica a Croatiei parea ca nu va mai fi niciodata cea a unui coltisor de paradis, inlocuita fiind de cea a unui infern distrus de conflictele armate.
 
Istorie
In anul 229 I.H. ilirii, populatia care se afla atunci pe teritoriul Croatiei, si-au pierdut acest teritoriu in favoarea Imperiului Roman, iar in anul 285 D.H., Imparatul Dioclitian a construit fortareata palatului din Split, care in zilele noastre reprezinta cea mai mare ruina romana din Europa de Est In conditiile crizei pe care o traverseaza Iugoslavia la sfarsitul secolului IX, Croatia si Slovenia se pronunta pentru restructurarea radicala a federatiei, apoi pentru independenta. Dupa ce 94% din voturile referendumului din 19.05.1991 sunt exprimate in favoarea unei Croatii suverane, aceasta isi proclama, la 25.06.1991, independenta, recunoscuta in ianuarie 1992 de catre statele UE, fiind admisa la 22.05.1992 in ONU.
 
Cultura
Cultura Croatiei isi are radacinile in indelungata istorie a tarii, poporul croat aflandu-se pe aceste meleaguri vreme de 14 secole. Desi Croatia s-a dezvoltata sub influenta multor culturi diferite, de la cea a grecilor, romanilor, celtilor, ilirilor, dar si austro-ungara, bizantina si islamica, toate impreuna au reusit sa-i confere individualitatea unica in istoria civilizatiei europene. Coasta Croatiei este caracterizata de influenta culturii mediteraneene, reflectata in numeroasele monumente istorice din zona, in timp ce partea continentala a tarii a fost cultural de Europa Centrala, din Evul Mediu tarziu si pana in epoca baroca.
 
Geografie
Croatia (Hrvatska) este situata in sud-estul Europei, in Peninsula Balcanica. Granitele tarii se impart la Nord cu Slovenia si Ungaria; la Est cu Serbia si Muntenegru; in sud-est cu Bosnia si Herzegovina, iar la Vest, Croatia are iesire la Marea Adriatica care o desparte de Italia.
 
Regiuni
Croatia este impartita administrativ in 20 de judete (┼żupanija) si un oras-district, Zagreb.
 
Orase importante
Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Split
 
Destinatii turistice
In prezent, in pofida tragediilor si ororilor ultimilor ani, fascinatia exercitata de Croatia asupra turistilor s-a pastrat in buna parte intacta. Mare parte din zonele cele mai apreciate de occidentali nu au fost atinse de razboi sau au fost deja restaurate, desi fara indoiala mai raman inca marturii ale istoriei dureroase a Croatiei, si fiecare localnic are ceva de povestit legat de conflictul din 1991. In capitala Croatiei, Zagreb, au supravietuit multe vestigii ale trecutului medieval al orasului; atmosfera medievala supravietuieste inca pe stradutele din Rovinj, orasel pitoresc si linistit aflat pe coasta Histriei, peninsula in forma de inima aflata in partea nord-occidentala a Croatiei, la granita cu Slovenia, dar si in recent restauratul oras vechi din Dubrovnik, Stari Grad. De altfel, Croatia gazduieste si unele dintre ruinele romane cele mai frumoase din Europa, printre care se distinge Palatul lui Diocletian din Split, orasul cel mai mare de pe coasta adriatica, aflat la 150 km nord de Dubrovnik si considerat "inima" Dalmatiei.
 
Clima
Perioada din mai pana in septembrie ofera conditiile climatice cele mai prielnice pentru vizitarea Croatiei, chiar daca in iulie si august turistii risca o anumita aglomeratie in statiunile aflate pe coasta adriatica. Septembrie este probabil luna cea mai buna intrucat mare parte a turistilor a plecat, iar hotelurile practica preturi de extra-sezon. Totusi, sezonul cel mai adecvat pentru baile in mare ramane cel dintre jumatatea lunii iunie si milocul lui septembrie.
 
Limba
Croata
 
Cum ajungem ?
tren, avion, metrou, vapor/feribot etc
 
Cu ce ne deplasam ?
Data fiind distanta mica dintre orase si faptul ca mai toate marile urbe au aeroporturi, calatoriile cu avionul sunt, de departe, cele mai alese de catre turisti. Caile ferate se refac dupa razboi intr-un timp rapid iar trenurile ajung la destinatie conform programului. Autobuzul sau masina personala sunt, la randul lor, variante viabile, mai ales ca peisajele croate sunt deosebit de frumoase.
 
Cu ce platim ?
Kuna (HRK)
 
Obiective turistice
Tara cu o istorie impresionanta, Croatia se mandreste cu centre istorice remarcabile in mai toate orasele. Nu putini sunt turistii care aleg sa viziteze tarmurile croate prin intermediul iahturilor puse la dispozitie de agentiile locale de profil. Plajele de nudisti atrag si ele numerosi turisti din toata lumea (circa 15% din numarul total al turistilor care viziteaza anual Croatia).
 
Excursii organizate
Ofertele pe litoralul croat se regasesc in topul preferintelor turistilor romani, aste si datorita preturilor accesibile (o noapte la hotel variaza intre 15-50 euro, in functie de numarul de stele al acestuia), dar si datorita conditiile occidentale oferite de acestea.
 
Sfaturi/informatii practice
Evitati zonele rurale sau neamenajate. Pericolul minelor ramase nedezamorsate este in ridicat. Evitati si cluburile de streap-tease. Acestea sunt conduse, in mare parte, de mafiile locale, iar turistii se pot trezi cu note de plata astronomice pe care vor fi obligati sa le achite integral.