Home - obiective turistice Letonia Date generale

Letonia

Date generale

 
Descriere
Letonia este unul dintre cele trei asa-numite state baltice; este localizata in Europa de Est; cu larga iesire la Marea Baltica. Capitala so cel mai mare oras este Riga.
 
Istorie
Teritoriul Letoniei a fost ocupat din 9000 I.H. de catre triburile proto-baltice. Numele tarii "Latvia" (in engleza) provine de la stramosii Latgaliani. Latgalianii au fost unul dintre primele patru triburi baltice din est care au populat partea centrala a Letoniei ( secolele VIII- XII). Teritoriul a ajuns, treptat, sub controlul germanilor, suedezilor, polonezilor si rusilor. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Letonia s-a declarat republica, dar a fost anexata de catre USSR in 1940. Si-a recastigat independenta in 1991, odata cu destramarea Uniunii Sovietice. Letonia s-a integrat in NATO si UE in 2004.
 
Cultura
In cultura letona se regasesc urme ale influentei germane - datorate colonistilor de origine germana stabiliti aici in secolul al XIII-lea - si ruse, aparute in jurul anului 1900 si, ulterior, dupa anexarea Letoniei de catre URSS (1939-1940). Totusi, datorita unor miscari culturale de revigorare si mentinere a identitatii nationale s-a reusit pastrarea specificului culturii letone. In muzica traditionala, de pilda, exista un patrimoniu foarte bogat, fiind identificate peste 1 milion de texte si 30.000 de melodii, unele cantece avand peste o mie de ani vechime.
 
Geografie
Relieful consta in campii fertile, majoritatea fiind acoperite de paduri de pini. Nu sunt munti in Letonia. Marea Baltica ii ofera Letoniei 531 km de coasta. Vecini: Marea Baltica, Rusia, Lituania, Estonia si Belarus.
 
Regiuni
26 raioane si 7 municipalitati
 
Orase importante
Riga, Valmiera, Aluksne, Jurmala, Jeigava, Liepaja, Ventspils
 
Destinatii turistice
Litoralul baltic; Riga; Sigulda
 
Clima
temperata-continentala; temperaturile medii sunt intre 5 si 15 grade C. Verile sunt calde; iernile pot fi foarte friguroase si cu multa zapada. Perioada mai-august e cea mai placuta.
 
Limba
letona
 
Cum ajungem ?
Cu avionul, pe aeroportul international din Riga, cel mai mare din Letonia
 
Cu ce ne deplasam ?
Cu trenul (2.347 km de cai ferate) sau cu autocare ori microbuze. Exista curse de feribot care leaga Riga cu orase din Germania si Suedia.
 
Cu ce platim ?
lats (LVL); 1 lats = 100 santimi
 
Obiective turistice
Orasul Riga, al carui centru istoric se gaseste pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO; Sigulda - locatie turistica pentru activitatile de iarna, Aglona Basilica - cel mai important altar Romano-Catolic din lume, Museul Coarnelor - in acest muzeu se afla 518 coarne de cerb, toate colectionate de catre un paznic al unui parc national; litoralul Marii Baltice.
 
Excursii organizate
Letonia este adesea cuprinsa in circuite turistice mai ample, care includ si celelalte doua tari baltice - Lituania si Estonia.
 
Sfaturi/informatii practice
Cazare la hotel: 8 - 100 LVL, masa la restaurant: 2 - 20 LVL